Vi svenskar gillar verkligen att grilla, och vår grillsäsong är i genomsnitt 5,4 månader lång – även om vissa väljer att grilla året runt. Att det vi äter är schysst mot miljön är en trend som hållit i sig länge. Vi bjuder på idéer för hur du kan göra din grillning mer klimatsmart.
Våra grillvanor blir allt mer miljösmarta
Varje år tar Ica fram en grillrapport. Om man jämför siffrorna mellan åren kan man utläsa att allt fler väljer att grilla mer grönsaker och ost och allt mindre kött. Köttportionerna blir mindre, och vi fyller ut med grönsaker och röror. Bland det kött som grillas är det endast det mest klimatsmarta alternativet kyckling som ökar i popularitet.
De som väljer kött vill helst att det ska vara svenskt och gärna närproducerat, detta för att stötta lokala lantbrukare (54 %), för klimatvänligare korta transporter (40 %), för djurhållning och produktionsförhållanden (28 %) och för kvaliteten (24 %).
Favoriterna bland grönsakerna på grillen är majs (63 %), svamp (60%), lök (57 %), paprika (52 %), tomat (37 %) och sparris (37 %).
Drygt en femtedel av alla tillfrågade (22 %) lägger helst ost på grillen. Ifjol gick Världsnaturfonden WWF ut med en varning för att cypriotisk halloumi är problematisk när det gäller såväl djurvälfärd och hög antibiotikaanvändning som lantbruket generellt. Halloumi fick rött ljus i WWF:s konsumentguide. Men nu finns både eldost och grillost som goda, gnissliga alternativ. Titta efter produkter med svenskt ursprung, så vet du att djuren har fått beta, att antibiotika används ansvarsfullt och att eventuell soja i fodret inte bidrar till avskogning i känsliga områden.
Hela Icas grillrapport för 2020 hittar du här.
Vilken grill ska du välja?
Bäst för miljön är el- och kolgrillar. Gasol är ett fossilt bränsle som släpper ut koldioxid som påverkar klimatet negativt, och bör därför undvikas.
Engångsgrillar innehåller paraffin, ett fossilt ämne, men tillverkningen av aluminiumformen är en än värre miljöbov, då den genererar fossila utsläpp och är väldigt energikrävande. Om du trots allt använder en engångsgrill, se till att alla metalldelar hamnar i metallåtervinningen!
För dig som vill ta med dig grillen en bit hemifrån finns många modeller av bärbara grillar som rätt skötta håller i många säsonger. Det vinner både miljön och plånboken på, utöver att de brukar ge bättre grillresultat!
Är det skillnad på kol och kol?
Det tar lite längre tid att få fart på briketter än på grillkol, men i gengäld brinner de längre och håller värmen bra. Om du ska grilla lite större saker är det här det bästa alternativet, liksom om du vill grilla vid sidan av högsta värmen under lock.
Grillkol går snabbare att tända, men brinner också snabbare. Behöver du mer fart på glöden kan du fylla på med mer kol. Grillkol passar bra för skivat kött, kyckling, korv och hamburgare, där du grillar direkt ovanför glöden.
Många väljer att blanda briketter och kol, och tycker att de får bäst resultat så. Då grilltekniken påverkar vad som fungerar bäst är det hela en smaksak.
Men för miljöns skull finns det något alla kan försöka hålla koll på. Icke-miljömärkta briketter och grillkol kommer ofta från ohållbar eller illegal skogsavverkning i länder med avskogningsproblem, och kan dessutom ha tillsatser av svavel, kreosot och tungmetaller. Välj istället produkter som är märkta med Bra Miljöval. Då vet du att de inte innehåller några kemiska tillsatser och att kolet kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur. Tillverkningsprocessen är också energieffektiv och baserad på förnybar energi istället för på fossila bränslen. För varje såld påse avsätts dessutom pengar till projekt för att förbättra den biologiska mångfalden i skog och mark.
Vilka alternativ finns till tändvätska?
Tändvätska, tändkuber och tändpåsar är i regel petroleumbaserade, och bör i dessa fall undvikas. Men det finns schysstare alternativ!
Om grillar hemma är en eltändare ett miljövänligt redskap för att få fjutt på grillen. För den som ger sig ut i naturen för att grilla finns stearinbaserat, Bra Miljöval-märkt tändpapper som en smidigt alternativ. Det släpper inte ifrån sig koldioxid, och är enkelt att använda. Om man har tagit för lite tändpapper från början är det bara att fylla på mer.
Ta hand om överbliven kol på rätt sätt
När du grillat klart är det bra att kväva elden med ett lock. Den kol som inte brunnit ned kan återanvändas: Lägg den svalnade kolen i en plastpåse och skaka tills askan faller av. Briketter brinner långsammare och är mindre porösa än kol, så de är enklare att återanvända.
När du ska slänga kol, kolla vad som gäller i din kommun om den ska sorteras i brännbart eller grovsopor.