fbpx
Hem Miljö Ät efter säsong – både klimatsmart, billigt och gott

Ät efter säsong – både klimatsmart, billigt och gott

av Redaktionen

Att äta säsongsmässigt innebär att man väljer frukt och grönsaker som är på topp när det gäller smak eller mognad vid en viss tid på året. Färska, lokala frukter och grönsaker är ett mycket hälsosammare alternativ och att köpa under säsong är både mer miljövänligt och mer ekonomiskt. Du hjälper även till att stödja lokala bönder och producenter!

Hösten har många läckra säsongsbetonade frukter och grönsaker och det är nu som de är som allra godast.

Varför är det viktigt att äta mat som är i säsong?

Säsongens mat är fräschare, godare och mer näringsrik än mat som konsumeras under lågsäsong. Även om vi alla gillar att äta jordgubbar året runt är den bästa tiden att äta dem när de kan köpas direkt från en lokal odlare strax efter skörd. Säsongens frukter och grönsaker som produceras på lokala gårdar är ofta färskare, eftersom de inte kräver långa transporter. Till skillnad från råvaror under lågsäsong som skördas tidigt för att kunna skickas och distribueras till din lokala butik, är grödor som plockas när de är som mest mogna också mer smakfulla och dessutom mer näringsrika.

Vilka råvaror är i säsong under hösten?

Det finns en rad olika råvaror att välja bland, men här kommer lite förslag på vad för mat du kan äta under hösten som är säsongsbetonat.

• Rotfrukter som exempelvis morötter, squash, pumpa och sötpotatis

• Fullkorn som brunt ris, quinoa, havre och hirs

• Baljväxter: bönor, kikärter, linser, sojabönor.

• Gröna grönsaker: broccoli, spenat, grönkål, selleri, rucola och kronärtskockor

• Frukt: äpplen, granatäpplen, citrusfrukter och päron

• Fisk: abborre, torsk och kolja.

• Örter: ingefära, gurkmeja, kanel, rosmarin, timjan, basilika och dill.

Exempel på vad du kan äta under en dag:

Frukost:

Börja med en närande och värmande gröt gjord på havre, ditt val av mjölk, rivet äpple, ingefära och kanel. Toppa med valfria nötter och frön.

Lunch:

Gör en sallad genom att kombinera exempelvis quinoa med lite rotfrukter, baljväxter och gröna grönsaker.

Middag:

Gör en värmande linsgryta med grönkål och ingefära. Eller varför inte ugnsrosta squash, pumpa och sötpotatis med rosmarin och timjan. Toppa med lite fetaost och olivolja. Mums!

Tips på vad du kan äta mellan och efter måltiderna

Nötter och frön (typ solrosfrön)

Grönsaksstavar (morötter, selleri)

Svart te med ingefära och citron

Gurkmeja latte (även kallad Golden milk latte)

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar