fbpx
Hem Miljö Bekämpa matsvinnet hemma – 5 konkreta förslag

Bekämpa matsvinnet hemma – 5 konkreta förslag

av Redaktionen

Många gånger slutar en middag med massor av rester som vi inte riktigt vet vad vi ska göra av med. Men det finns en mängd olika sätt att använda upp resterna som inte bara innebär att du lägger samma rätt på tallriken dagen efter. Smaka upp med andra kryddor, addera till en annars ganska tråkig färdigrätt eller gör en god soppa av dem. Minska matsvinnet och spara pengar med hjälp av dessa tips! 

Dina rester är ingredienser i nya rätter

Tänk på dina rester som att de är ingredienser och inte gamla måltider. Använd din fantasi för att förvandla gårdagens middag till något nytt och spännande. Förvandla överbliven pasta till en pastagratäng, gör små plättar av kvarvarande spannmål som exempelvis quiona eller bulgur. Har du lite kött eller kyckling kvar som inte riktigt räcker till en helt ny rätt? Gör en god club sandwich eller lägg i en wrap med grönsaker som snart går ut. 

Hotta upp färdigmat

Färdig frysmat, konservburksmat eller pulversoppor är fantastiska tidsbesparare i köket – men vet du? Genom att blanda dem med dina matrester kan du få dem att smaka ännu bättre. Det mesta kan man lägga till i en färdigsoppa; strimlat kött, grönsaker eller pasta. Eller så hottar du upp fryspizzan lite genom att toppa med några av dina salladsrester. 

Ta med till lunch

Ibland kan vi faktiskt glömma att rester är utmärkt att lägga i lunchlådan. Egentligen gör det inte så mycket om det inte är en helt kompletterande rätt, har du lite kycklingrester från igår och lite pasta eller salladsrester från i förrgår? Ja, lägg det tillsammans i en matlåda och nu har du helt plötsligt en ny rätt och slipper lägga pengar på dyr lunch ute.

Krydda upp 

Det snabbaste sättet att uppgradera gårdagens middag är att lägga till lite extra (nya) kryddor. Ett av de största hindren med rester är att man kanske tröttnar på att äta samma sak dag efter dag. Men det har vi lösningen på! Smaka upp det med någon ny krydda, komplettera med någon annan sås eller ringa över lite chiliolja. 

Släng ner rester i soppor och såser

Du kan rädda dina grönsaker, grädden, det gamla riset eller den överblivna stekta kycklingen i ditt kylskåp genom att använda dem i soppor och såser. Det är inte så svårt – och går även snabbt. Man kan göra soppa på allt! Eller så gör du en pastasås av dina snart övermogna tomater och din squash. Fräs lite lök, vitlök och tillsätt sen dina grönsaker och låt de koka under lock i tills du fått en trögflytande och läcker sås. 

Tips

Planering av middagar

När du gör din planering för veckan eller månaden, tänk då på vad du kan göra med resterna. Om du planerar lite innan i ditt huvud kommer det hjälpa dig att spara både tid och pengar.

Laga färre portioner 

Blir det alltid rester över när ni lagar mat som oftast slängs? Laga färre portioner – enklare än så är det inte. Eller så tar du hjälp av knepen ovan för att spara både pengar och på miljön.  

Frys in

Om du inte har möjlighet att ta tillvara på dina rester just nu, frys in dem för framtida hektiska kvällar när du inte har tid att laga mat.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar