Hem Tips Checklistan för en helt perfekt påskbuffé som alla älskar

Checklistan för en helt perfekt påskbuffé som alla älskar

av Redaktionen

Klassiker, nyheter, något grönt och något sött – det är inte svårt att skapa en påskbuffé som verkligen har allt. Men för att det ska bli både gott, balanserat och minnesvärt krävs lite planering. Den här checklistan hjälper dig att få med det viktigaste – oavsett om du satsar på traditionellt, vegetariskt eller veganskt.

Checklista för påskbordet

Sill i flera smaker
Senapssill, örtmarinerad sill eller kanske en krämig variant med pepparrot – flera sorter gör att alla hittar en favorit.

Gravad eller rökt lax
Servera med hovmästarsås, dill och citron. Vacker, god och självklar på påskbordet.

Ägghalvor med topping
Klassiska smaker som räkor, dill och rom, men testa gärna pepparrotskräm eller picklad rödlök för något nytt.

Prinskorv och köttbullar
Måste inte vara hemlagade, men gärna stekta med kärlek. Kan enkelt bytas ut mot vegetariska varianter.

Potatis i flera former
Kokt färskpotatis, krämig potatissallad eller en gratäng – gärna med mycket dill och lite syra.

Bröd och ost
Knäckebröd, fröknäcke, vörtbröd eller surdeg. Kombinera med ett par ostar – lagrad, krämig och gärna en färskost med örter.

Grönt och fräscht
Sallad med ärtor, sparris och citron, eller rostade rotsaker med vinägrett. Det balanserar buffén.

Dryck för alla
Påskmust, bubbel, cider eller alkoholfritt vin. Lägg gärna upp med små skyltar så alla hittar sina alternativ.

Något sött till sist
Citronfromage, chokladägg, småkakor eller maränger. Ljust, luftigt och vårigt.

Vegetariska och veganska favoriter

Vegosill på aubergine eller svamp
Marineras precis som vanlig sill, men utan fisk – lika vacker, lika smakrik.

Tofuägghalvor med vegansk topping
Skivad tofu med gurkmeja och svart salt ger äggsmaken. Toppa med vegansk rom och dill.

Vegoköttbullar och korv
Färdiga produkter finns i butik, men du kan också göra egna på t.ex. morot, svarta bönor eller rödbetor.

Gröna röror och pålägg
Hummus, ärtpesto, vegansk färskost och marinerade bönor – passar både till bröd och som tillbehör.

Ljusa sallader med syra och crunch
T.ex. citronmarinerad fänkål, grönkål med äpple eller ugnsbakad blomkål med örter.

En riktigt lyckad påskbuffé är inte bara mat – det är känsla. Genom att mixa tradition med nya idéer, och tänka på allas smaker och behov, skapar du ett bord som både är vackert och välkomnande. Och det bästa? Du behöver inte välja – det finns plats för allt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Få det senaste nyheterna varje vecka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev