Vill du höja vilken fiskrätt som helst – eller bara få in mer vild vår i vardagen? Då ska du testa Mat-Tinas gröna favoritsallad. En varm, krämig blandning av nässlor, kirskål och potatis som både smakar magiskt och är lätt att laga. Och bäst av allt? Det mesta växer gratis i naturen.
Här hittar du nässlor och kirskål
Håll utkik längs skogsstigar, i trädgårdskanter eller nära häckar – helst där det är soligt och långt från trafikerade vägar. Plocka späda blad, gärna med handskar.
Ingredienser (4 portioner):
– 1 liter färska nässlor
– 1 liter kirskål
– 1 knippe salladslök
– 2 dl kokt färskpotatis, i skivor
– 1 msk smör
– 1 dl crème fraîche
– 1 tsk dijonsenap
– Salt och svartpeppar
– Rivet citronskal och lite saft
– Kallrökt lax till servering (valfritt)
Gör så här:
- Skölj nässlor och kirskål, förväll snabbt i kokande vatten, häll av och grovhacka.
- Fräs salladslöken mjuk i smör i en kastrull.
- Tillsätt crème fraîche, senap, potatis och örter. Vänd ihop försiktigt.
- Smaka av med citron, salt och peppar. Servera ljummen eller kall – gärna med lax.
Det här är mer än bara ett tillbehör – det är en smakexplosion som känns både lyxig och vild. Testa Mat-Tinas gröna salladstips redan idag och ta vårkänslan hela vägen till tallriken.