fbpx
Hem TipsMat Hur länge klarar sig maten i kylskåpet?

Hur länge klarar sig maten i kylskåpet?

av Redaktionen

Har du någonsin öppnat kylskåpet och känt dig som en arkeolog? Hur länge håller egentligen den där burken yoghurt eller köttbiten? Att ha koll på hållbarheten sparar både tid, pengar och minskar matsvinnet. Här kommer en lättsam guide för att göra livet lite enklare!

Kött och fisk
Kött och fisk har ganska bråttom att bli uppätna. Köttfärs och chark håller sig i 2–3 dagar innan de börjar tappa sin charm, medan nötkött och fläsk är lite tålmodigare och klarar upp till fem dagar. Färsk fisk, däremot, är kylskåpets primadonna – den vill bli uppäten helst samma dag eller dagen därpå.

Mejeriprodukternas hållbarhet
Mjölk, grädde och yoghurt håller sig fräscha i cirka en vecka efter att de öppnats. Smör och margarin är riktiga långkörare och kan stå i kylen i månader. Och osten? Hårdost är en riktig trotjänare – få bort mögel med några snabba snitt så kan du fortsätta njuta av den.

Matrester och grönt
Matrester är en vardagshjälte, men de har en begränsad livslängd. Pasta och ris håller sig i 2–3 dagar, medan kokt potatis klarar ungefär fem dagar. Grönsaker och frukter trivs bäst i grönsakslådan, men tänk på att tomater och gurkor mår bättre utanför kylskåpet för att slippa bli ledsna och slappa.

Glöm inte att rätt temperatur i kylskåpet är A och O – runt 4 grader är optimalt. Förvara maten i täta burkar och våga använda näsan och smaklökarna. Bara för att bäst före-datumet har passerat betyder det inte att maten är dålig. Med lite extra omtanke kan både smaken och hållbarheten maxas.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar