Sitt inte hemma och huttra! Samla din familj eller vänner och bjud dem på en soppa som garanterat kommer att värma under de mörka och kalla vinterkvällarna.
Butternutsquash soppa
När vädret blir kallt kan du mysa till det med en skål av denna butternutsoppa. Ett superenkelt recept dom ger en god och krämig soppa att värma sig med.
Det här behöver du:
1 medelstor butternut, skalad och tärnad
4 dl grönsaksbuljong
1 gul lök, hackad
1 msk olivolja
1 dl vispgrädde
Salt, peppar
Pumpafrön och salladsost till topping
Så här gör du:
Slå på medelvärme på spisen och häll i en skvätt olivolja i stor kastrull. Fräs löken i några minuter tills den är mjuk, därefter tillsätter du vitlöken och steker ytterligare i en minut.
Rör ner butternutten, buljongen, och smaka av med salt och peppar och låt koka upp. Sänk värmen; låt sjuda under lock i cirka 15 minuter eller tills butternuten är mjuk. Mosa soppan med en stavmixer. Tillsätt grädden och rör om tills soppan är varm. Toppa gärna med lite pumpafrön och salladsost.
Rostad paprika och sötpotatissoppa
Detta är en av de enklaste sopporna någonsin – rosta bara grönsakerna och blanda med de återstående ingredienserna. Perfekt för hektiska dagar när du vill ha en god middag utan någon egentlig ansträngning.
Det här behöver du:
1 sötpotatis, grovhackad i tärningar med skalet kvar
1 röd paprika, urkärnad och skuren i bitar
1 rödlök, skalad och hackad i bitar
3 vitlöksklyftor, skalade
1 tsk rökt paprikapulver
2 msk olivolja
200 ml kokosmjölk
2 dl grönsaksbuljong
½ msk sriracha eller en nypa chiliflakes
Så här gör du:
Värm ugnen till 190 grader. Lägg sötpotatisen, paprikan, löken och vitlöken på en bakplåt. Strö över kryddorna och ringla sedan över oljan och rör runt med en slev. Rosta i ugnen i 30 minuter eller tills du ser att grönsakerna fått färg.
Häll de rostade grönsakerna i en mixer (eller använd en stavmixer) med kokosmjölk, grönsaksbuljong och shiracha/chiliflakes. Mixa tills den är slät. Häll soppan i en kastrull och värm tills den är rykande het. Servera gärna soppan med en klick creme fraiche och surdegsbröd.
Ost och broccolisoppa
Nu snackar vi riktig comfort-food soppa. Denna krämiga, ostiga soppa kommer verkligen rädda dig under de kallaste dagarna i vinter.
Det här behöver du:
1 litet broccolihuvud
1 liten gul lök, finhackad
1 msk rapsolja
4,5 dl grönsaksbuljong
1,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1,5 matskedar vetemjöl
2 dl grevéost, riven
½- 1 dl parmesanost, riven
salt, peppar
Så här gör du:
Skär bort den nedersta delen av stjälken. Skiva broccolin i buketter och skiva stjälken. Koka broccolin i lättsaltat vatten i cirka 2 minuter. Fräs löken i stekpanna i några minuter. Tillsätt sen mjölk, grädde och buljong. Låt allt koka ihop under omrörning i 3-4 minuter. Red soppan med lite av mjölet. Rör ner den rivna osten och låt smälta medan du rör om i soppan. Skär sen broccolin i mindre bitar och lägg ner i soppan. Smaka av med salt och peppar. Serveras på direkten och gärna med lite bröd som du kan doppa i soppan.