Vissa rätter står sig genom tiderna och fortsätter att vara favoriter på svenska middagsbord. De kräver tid, kärlek och rätt kryddning för att bli sådär riktigt goda, men när de väl fått puttra länge nog blir de en smakupplevelse som är svår att slå. En av de mest uppskattade rätterna i det svenska köket är just en sådan – kalops.
Ingredienser
4 portioner
800 g högrev, i stora tärningar
2 gula lökar, grovhackade
2 morötter, skivade
3 dl vatten
2 dl köttbuljong
1 dl rödvin (valfritt)
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 msk ättika (12%)
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Smör till stekning
Så gör du:
Bryn köttbitarna i smör i en stor gryta tills de får en fin stekyta. Lyft ur köttet och ställ åt sidan.
Fräs lök och morötter i samma gryta tills de blir lätt mjuka.
Lägg tillbaka köttet och tillsätt vatten, köttbuljong, rödvin (om du använder det), kryddpeppar, lagerblad, ättika, salt och svartpeppar.
Låt grytan sjuda på låg värme i minst 1,5–2 timmar, gärna längre, tills köttet är riktigt mört.
Smaka av och justera kryddningen vid behov.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
En mustig kalops är den perfekta rätten för kyliga dagar när du vill ha något värmande och smakrikt. Ju längre den får puttra, desto godare blir den – så låt den gärna stå på spisen och göra jobbet åt dig!