Vill du laga köttbullar som är både saftiga och smakrika? Med några enkla knep kan du ta dina köttbullar till nästa nivå och imponera på både familj och gäster. Här är Pernilla Wahlgrens inspirerande tips för att lyckas med den klassiska favoriten.
Du behöver
500 g blandfärs (nöt och fläsk)
1 dl brödsmulor eller rivet vitt bröd
1 dl mjölk eller grädde
1 gul lök, finhackad eller riven
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm kryddpeppar (valfritt)
Smör och olja till stekning
Så gör du
Förbered färsen Lägg brödsmulorna i en skål och häll över mjölk eller grädde. Låt svälla i några minuter tills brödet sugit upp all vätska.
Förbered löken Stek löken mjuk i lite smör för att ge en mild och söt smak. Låt svalna något innan du blandar ner den i färsen.
Blanda ihop ingredienserna Blanda färsen med brödblandningen, ägg, lök och kryddor. Arbeta ihop smeten tills den blir jämn, men överarbeta inte – då kan köttbullarna bli för kompakta.
Forma köttbullarna Rulla färsen till små jämnstora bollar. Blöt händerna med vatten för att undvika att färsen kladdar.
Stek till perfektion Hetta upp en blandning av smör och olja i en panna. Stek köttbullarna på medelhög värme tills de får en gyllene yta och är genomstekta. Skaka pannan då och då så att köttbullarna får en jämn stekyta.
Servera direkt med dina favorittillbehör som potatismos, gräddsås och lingonsylt.