Det finns pannbiff, och så finns det pannbiff! Den här skapelsen från Tom Sjöstedt är allt du vill ha och lite till. Saftiga biffar som får dig att drömma om farmors kök, en silkeslen morotskräm som nästan känns som efterrätt och syrliga rödbetor som ger en kick till varje tugga. Är du redo att bli hjälten i köket? Låt oss sätta igång!

Ingredienser
Pannbiff
- 500 g nötfärs
- 1 ägg
- 1 dl mjölk
- 3 msk ströbröd
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk malen kryddpeppar
- Salt och svartpeppar
- En generös klick smör till stekning
Morotskräm
- 400 g morötter (gärna söta, stora som små funkar!)
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 1 tsk vitvinsvinäger
- Salt och peppar
Inlagda rödbetor
- 3 stora rödbetor (eller några mindre, det blir lika bra)
- 1 dl ättika (12 %)
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 2 lagerblad

Hur man gör
1. Fixa pannbiffarna som ett proffs:
Blanda mjölk och ströbröd i en skål och låt det svälla i några minuter (som en mysig liten gröt). Knäck i ägget, rör ner dijonsenap, kryddpeppar och en nypa salt och peppar. Vänd försiktigt ner färsen och arbeta ihop smeten snabbt – överarbeta inte, det ska vara fluffigt! Forma fina biffar och stek dem gyllenbruna i smör tills de doftar så gott att grannarna blir avundsjuka.
2. Trolla fram morotskrämen:
Skala och skär morötterna i mindre bitar (ju mindre, desto snabbare blir de klara – smart, va?). Koka dem mjuka i saltat vatten och häll sedan av. Mixa morötterna släta tillsammans med smör, grädde och en skvätt vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar, och voila – en kräm som kan få vilken grönsaksskeptiker som helst att jubla!
3. Rödbetor med attityd:
Koka rödbetorna med skalet på tills de är mjuka (testa med en sticka). Skala dem under rinnande kallt vatten – det är lite kladdigt men kul! Skär i tunna skivor. Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad till en doftande lag. Låt svalna något och häll över rödbetorna. Ju längre de får dra, desto godare blir de.
Det här är inte bara en middag – det är en smakupplevelse som tar dig raka vägen till matlagningshimlen. Servera med fluffigt potatismos eller klassiska kokta potatisar och njut av hur glada dina middagsgäster (eller din mage) blir. Lycka till, och kom ihåg att slicka tallriken – det är helt okej här!