En riktigt krämig potatisgratäng som får alla att ta en extra portion – visst låter det lockande? Mat-Tina har ett superknep som gör gratängen både smakrik och perfekt varje gång. Hemligheten ligger i en liten men viktig detalj som tar detta älskade tillbehör till nya höjder.
Ingredienser:
1,2 kg fast potatis
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
100 g riven, smakrik ost
Salt och peppar
Så gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatisen tunt – ju tunnare, desto bättre.
Koka upp grädde, mjölk och pressad vitlök i en kastrull. Smaka av med salt och peppar.
Lägg potatisen i en smord ugnsform och häll över gräddblandningen.
Strö över riven ost och grädda i cirka 45 minuter, tills potatisen är mjuk och ytan gyllene.
Den här gratängen passar lika bra till en saftig köttbit som till en grönsallad – succé varje gång!