fbpx
Hem Tips Här är matvarorna som du inte visste att du kunde frysa in

Här är matvarorna som du inte visste att du kunde frysa in

av Redaktionen

Vill du slippa slänga mat i onödan? Oavsett om du lagar mat för en eller två, köper storpack eller experimenterar med nya recept och avskyr att se mat gå till spillo är den här listan med 8 matvaror som du inte visste kunde frysas ett måste. Att lagra mat på rätt sätt sparar dig så mycket tid och pengar. 

Grönsaker

De flesta grönsaker kan frysas om du först blancherar dem. Detta gör du genom att koka dem i en kastrull med lock på i ungefär 5 minuter.. Lägg dem sedan i isvatten, efter 5 minuter plockar du upp dem och sen packar du dem i återförslutbara behållare innan du lägger in dom i frysen. Om du gör det på rätt sätt kan de hålla sig bra i ett helt år i frysen.  

Avokado

Avokado kan också frysas och det är ganska enkelt. Skär avokadon i små bitar eller mosa den. Lägg i återförslutningsbara påsar eller behållare och lägg dem i frysen. Texturen på avokadon kan ändras lite, så det är bättre att använda den i ett recept (typ guacomole till fredags tacosen) och inte bara äta den som den är. Håller upp till 6 månader. 

Tomatsås

Se till att såsen är sval innan du häller upp den i isformar eller frysbehållare. Fyll dem bara hälväggs eller strax ovanför (tomatsås kan expandera när den fryser på grund av den höga vattenhalten) Här håller sig din tomatsås i upp till 18 månader. 

Vin

Har du vin som snart passerat sitt bäst före datum? Kanske har du en öppnad rödvinsbox ståendes som du inte kommer hinna dricka upp? Frys in! Mät upp 1 matsked vin i varje isform. När du sen ska laga en god bouef bourgogne eller tomatsås är det bara att ta fram isformen och ta ut några av kuberna med en liten kniv. 

Ost

Både hårda och halvhårda ostar kan du lätt frysa in. Slå in dem tätt i plastfolie innan du lägger dem i en återförslutningsbar fryspåse. Du kan förvara osten där i upp till 2 månader. Tina i kylen före servering. 

Mjölk

Har du likt ditt rödvin massor av mjölk som du inte kommer hinna dricka upp? Frys in den. Om den är full eller oöppnad behöver du hälla ur lite ur paketet innan den fryses så att den får utrymme att expandera. Tina över natten i kylen och skaka ordentligt innan du tänker dricka eller använda den till bakning. Detta behöver du göra för att mjölken och fettet ska kunna blandas ihop igen. Fryst mjölk (och grädde) håller god kvalitet i frysen i cirka 3 månader.

Ägg

Visste du att du kan frysa ägg? Knäck ägg i en liten skål och vispa ihop, frys sedan in i en fryspåse eller individuella isformar. Sen är det bara att ta fram och tina när du ska göra en omelett eller baka en god kaka. Har du bara använt äggulor i ett recept? Släng inte vitan utan frys in den och använd sen till en smarrig maräng. Håller i upp till 3 månader.

Smör

Köpt för mycket smör eller handlat upp dig på smör i affären som var på kampanjpris? Lägg ett paket i frysen. Förvara i originalförpackningen eller slå in smöret i folie. Du kan antingen låta smöret tina, eller om du har bråttom går det utmärkt att riva det med vanligt rivjärn. Går att förvara i frysen i upp till 9 månader.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Ann-Britt Persson november 9, 2022 - 9:04 f m

Köpt färsk pytt kan man frysa?

Svara

Skriv en kommentar