Tror du att en skål havregrynsgröt är det enda sättet att äta havregryn på? Tänk om! Det går att göra så mycket gott med havregryn, från snabba smoothies till hemmagjord granola. Här är 6 förslag på hur du kan äta havregryn till frukost.
Hemmagjord granola
Granola är så gott och hemlagad granola är svårt att slå. Det är superenkelt och du kan göra den lite precis hur du vill. Ett grundläggande recept är 2,5 dl havregryn, 1,5 dl hackade nötter eller frön, 1 dl lönnsirap eller honung, 3 matskedar oliv eller kokosolja och en generös mängd kanel och lite salt. Blanda ihop allt tills det blivit som en massa. Lägg det i ugnen på en plåt med bakplåtspapper i cirka 20 minuter på 170 grader. Rör runt då och då så att granolan inte bränns vid. Låt den svalna innan du lägger över den i en skål. Var inte rädd för att lägga till andra saker som torkade frukter, kokosflingor, quionoa om du känner för det.
Havrepannkaka
För några smarrig havrepannkakor behöver du 1 ägg, ½ dl valfri mjölk, 1 dl havregryn, en nypa salt, kardemumma och vaniljpulver. Vispa ihop mjölken och havregrynen till en smet. Tillsätt sen resterande ingredienser. Stek pannkakorna på medelvärme tills de har stelnat och fått fin färg. Servera dina havrepannkakor med det du tycker om!
Baked oats
För att göra baked oats som vi kallar det är det bara att mixa ihop 1 dl havremjölk, 1 dl havregryn, en klick jordnötssmör, några skivor banan, 1 matsked honung, ½ matsked kakao, ½ tesked bakpulver och en nypa salt. Häll smeten i två ugnssäkra portionsskålar och grädda i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter eller cirka 90 sek i mikro. Topping? Det väljer du själv.
Havresmoothie
Att lägga till 1 dl havregryn i din morgonsmoothie är en riktigt bra idé. Det är ett enkelt sätt att få i sig fibrer. Oavsett vad du brukar ha i din smoothie är ett gott tips att även tillsätta jordnötssmör eller cashewsmör för ett krämigare och mer proteinrikt mål.
Scrambled gröt
Blanda 2 ägg, 2 dl havregryn och 2 dl vatten , en nypa vaniljpulver och lite flingsalt. Koka upp i en kastrull. Sen steker du gröten i kokosolja som att du ska göra en äggröra. Toppa med lite kanel, valfri mjölk och bär.
Overnight oats
Om du har lite tid på morgonen så kommer här din räddare i nöden: Ovetnight oats!
Blanda 1 dl havregryn med 1 dl valfri mjölk, en halv tesked kanel och en nypa vaniljpulver. Häll upp i en skål och rör runt. Låt stå i kylen i minst 2 timmar men helst under natten. Nästa morgon är det bara att ta ut din frukost ur kylen, toppa med lite nötter och hälla på en skvätt mjölk. Enkelt va?