Av alla sätt att leva mer hållbart måste ju kosten och det du väljer att äta vara ett av de mest effektfulla. Det är tydligt att det vi lägger på våra tallrikar har stor påverkan på miljön. Att äta hälsosammare och mer hållbart går hand i hand. Genom att lägga mer hälsosammare mat på din tallrik (generellt fokus på mindre kött och mer växter) kan du samtidigt hjälpa till att minska ditt koldioxidavtryck. Riktigt win-win. Här kommer en lista som kan hjälpa dig en bit på vägen.
- Minska konsumtion av ultraprocessad mat
Ultraprocessad mat är vanligtvis höga i fett, socker och tillsatser. Man brukar säga att livsmedel med mer än 5 ingredienser är under kategorin ultraprocessad. De har även väldigt lång hållbarhet. Några exempel på detta är glass, pulversoppor, färdigrätter (hel och halvfabrikat) chips, frukostflingor och massproducerat bröd. Den här maten har en hög grad av industriell behandling. Produktionen, transporten och konsumtionen av dessa livsmedel bidrar till utsläppen av växthusgaser. De är även dåliga för din hälsa och kan orsaka en rad olika sjukdomar så bara det är en anledning att dra ner på det.
- Köp under säsong
Att köpa produkter under säsong har många fördelar. Säsongens råvaror har vanligtvis en kortare transportsträcka till livsmedelsbutiker vilket betyder mindre bränsle och mindre föroreningar. Omvänt kan produkter som inte är i säsong kräva speciell uppvärmning och belysning för att ens ha en chans att kunna växa under onaturliga förhållanden. Förutom att ha en lägre miljöpåverkan är säsongsbetonade produkter ofta godare och billigare.
- Köp konserverad mat under lågsäsong
Under lågsäsong så kan du satsa på att köpa mat som är lätt bearbetad såsom konserverad, torkad och fryst (exempelvis frysta grönsaker) Dessa är mer hållbara alternativ under lågsäsong – jämfört med produkter som odlas i uppvärmda växthus (som förra punkten) eller importeras från länder långt bort från oss med antingen flyg (värst) eller båt.
- Minska matsvinnet
Visste du att ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs eller förstörs? Här kommer därför några tips på hur Du kan minska matsvinnet hemma.
-Gör en plan för veckomåltider och använd den när du skriver din inköpslista
-Håll koll på bäst-före-datum på dina matvaror så att du kan prioritera vilka saker du ska äta först
-Använd överblivna grönsaker i en gryta, sallad eller gör en soppa av dem
-Gör krutonger, fattiga riddare eller ströbröd av gammalt bröd (ej mögligt) eller frys in det.
-Använd hela grönsaken – till exempel kan du använda blast eller annat som blivit över till att göra hemlagad grönsaksfond. Broccolistjälkar kan du strimla för att göra broccoliris.
- Ät upp dina rester
Behåll dina rester istället för att slänga dem. Förutom att du minskar på matsvinnet, förhindrar resterna dig från att spendera pengar på hämtmat eller nya matvaror när du egentligen inte behöver. Om du inte är ett stort fan av rester så försök vara lite kreativ. Släng extra frukter och grönsaker i en sallad, lägg till extra pasta eller ris i en soppa eller blanda resterna i en omelett. Tips: Etablera en rest-dag i ditt hem – laga en middag av rester som ni har i kylen samt använd upp såsen som snart går ut eller en moroten som ser lite ledsen ut.
- Ät mer växter och färre animaliska produkter
Kort och gott: Fokusera på frukt, grönsaker, nötter, baljväxter och fullkorn. Skär ner på kött, fågel, fisk, ägg och mejeriprodukter i den mån du kan.
2 kommentarer
Har inte slängt mat de senaste 17 åren. Allt kött/kyckling är så klart svenskt. Morötter, lök & vitkål är stora på vår tallrik.
Bra tips som jag redan gör sedan länge. Dock tycker jag det är komplext att skriva att minska på proteinet som är en oerhört viktig källa. Det går utmärkt att även göra rester på detta, ju mer du försöker ju mer flödar idéerna.