fbpx
Hem Övrigt Förvara grönsaker och frukt rätt – gör så här så håller de sig längre

Förvara grönsaker och frukt rätt – gör så här så håller de sig längre

av Redaktionen

Att förvara mat på rätt sätt är nyckeln till att se till att den inte blir dålig snabbt, men det finns några bra knep för att få vissa saker att hålla ännu längre. Här är 10 geniala tips för matförvaring för att hålla dina grönsaker och frukter fräscha i veckor – till och med månader.

Förvara citroner i kylen, inte på bänkskivan

Citroner som förseglas i en plastpåse i kylen håller fyra gånger längre än citroner som förvaras i rumstemperatur.

Ta ut osten ur plastfolien som den kom i

Slå istället in den i bakplåtspapper eller smörgåspapper så att den kan andas och hålla sig längre. När ost är inslagen i plast får den inte tillräckligt med syre – vilket kan påverka smaken och även bli en grogrund för bakterier. 

Förvara kylda grönsaker med en pappershandduk.

De flesta grönsakerna trivs bäst i kylskåpet. Men genom att lägga ett lite fuktigt hushållspapper i botten på burken eller påsen blir det hög luftfuktighet men ingen kondens. Resultatet? Grönsakerna riskerar inte att bli blöta och kommer hålla sig fräscha och krispiga betydligt längre.

Förvara gurkor i lite vatten med bikarbonat

Stoppa gurkor från att bli sådär mjuka och mosiga genom att förvara dem i en lufttät behållare med lite vatten och 2-3 teskedar bikarbonat.

Förvara potatisen på en torr, mörk plats – inte i kylen!

Förvara alltid potatis på ett torrt, mörkt och fuktigt utrymme, som i en låda eller i ett skåp, för att hålla den fräschare längre.

Gör hål i brödpåsen och förvara det i kylen

Genom att skära några hål i brödpåsen och förvara brödet i kylen har det faktiskt visat sig att det är möjligt att förlänga brödets hållbarhet med så mycket som tre veckor.

Separera vindruvorna från stjälken

Separera vindruvorna från stjälken och förvara dem i vatten i en lufttät behållare. Detta kan hålla druvorna fasta och krispiga i upp till en månad.

Slå in bananklasen i plastfolie

Bananklasen ska du slå in i plastfolie eller alluminiumfolie. Detta saktar ner processen som gör att bananerna blir bruna och mosiga.

Förvara paprikor i en lufttät behållare

Håll paprikorna färska och fasta i upp till fem veckor genom att förvara dem i kylen i en lufttät behållare. Detta kommer att hjälpa till att minska fukten och förhindra att de försämras från utsidan och in.

Förvara lök på en sval, mörk och torr plats

Lök gillar svala, torra, välventilerade utrymmen så försök alltid att förvara dem i ett skåp eller ett öppet utrymme. Håll dig undan från kylen, eftersom det snabbt kan göra dem mjuka och tråkiga då de absorberar fukt ganska snabbt. Håll dem också borta från potatis, eftersom etylengasen som potatis avger kan förstöra löken.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar