fbpx
Hem Övrigt 10 roliga fakta om pizza som du nog inte kände till

10 roliga fakta om pizza som du nog inte kände till

av Redaktionen

Pizza – vad finns det inte att älska? Men vet du varför det heter just ”pizza” eller vad den populäraste toppingen i USA är? Det och 8 andra roliga fakta kan du läsa om här nedan!

Var kommer pizza ifrån?

Människor har ätit mat som liknar pizza under lång tid. Men det var mer som ett tunnbröd. Dessa var ofta toppade och smaksatta med olika ingredienser. De flesta historiker spårar ursprunget till den moderna pizzan tillbaka till staden Neapel i Italien. Men det var inte förrän på 1800-talet som pizzan började se ut och smaka som den pizzan som vi äter idag.

Ordet pizza är minst 1000 år gammalt

Själva ordet pizza går tillbaka ända till 997 e.Kr. och kommer från latinets pinsa, som är från verbet pinsare, som betyder ”att platta ut” och hänvisar troligen till formen på själva pizzan.  

Världsrekord i pizzaätande 

90 kilo pizza (!) åt Cristian Dumitru från Rumänien 2006 och satte därmed världsrekordet i hur mycket pizza en person kan få i sig under en vecka. 

Världens största pizza

Den största pizzan som någonsin gjorts var hela 40 meter i diameter. Den du.  

Vems idé var Hawaii pizzan?

Antingen älskar man den eller hatar den. Det är inte många som vet att den faktiskt serverades för första gången den greklandsfödde Sam Panopoulus resturang i Canada. 

En halv pizza för 6500 kr

Har du sissådär 13000 kr till övers kan du få smaka världens dyraste pizza. Degen som jäst 72 timmar är gjord av organiskt arabiskt mjöl och rosa salt och toppas med Mozzarella di Bufala, lyxig caviar, hummer och räkor. Serveras med exklusiv champagne, cognac och brandy.

Vilka äter mest pizza

Med sina 10 kilo per person varje år är amerikaner de största pizzaälskarna i världen. Deras favorit? Pepperoni såklart!

Lördag är den bästa dagen…

Lördag är den bästa dagen att äta pizza. Enligt forskning är lördagar den veckodag som folk njuter mest av pizza.

Olika toppings världen över

Ost och tomat är den klassiska toppningen i italien, men med tiden har människor över hela världen lagt till sin egen favorittopping och smaker till rätten. I Indien används ofta paneerost, i Ryssland är sardiner en populär ingrediens, i Finland kan du få pizza med renkött, medan koreaner gärna har wasabi, sötpotatis eller friterad kyckling på sina. 

Pizza i rymden

År 2001 fick den ryska rymdorganisationen mer än en miljon dollar för att leverera en 15 cm pizza till den internationella rymdstationen. Den ryske kosmonauten Yuri Usachov hade äran att vara den första personen som fick en pizzaleverans medan han befann sig i rymden. Hur häftigt?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Eva Rais-Tadell november 9, 2022 - 6:21 f m

Så vettiga och bra råd! Jag brukar också konservera frukt och bär under hösten, när frysen är full. Mormor lärde min mamma och så gick den i arv till mig. I dessa tider behöver vi gammal kunskap.

Svara

Skriv en kommentar