fbpx
Hem TipsMat 11 tips som hjälper till att lyfta smakerna i dina rätter 

11 tips som hjälper till att lyfta smakerna i dina rätter 

av Redaktionen

Det finns en hel del matlagningshack där ute, och vissa mer användbara än andra. Här har vi samlat 11 tips till dig som garanterat kommer hjälpa dig i köket och ta din mat till nya smakhöjder!  

Ersätt vattnet med mjölk 

Om ett kakrecept kräver vatten, tillsätt samma mängd mjölk istället. Kakan blir mjukare, mer smakrik och den håller sig faktiskt fräsch mycket längre. Det här tricket lämpar sig särskilt bra på chokladkaka!

Crème fraiche fluffar upp

Tillsätt lite majonnäs eller creme fraiche till dina vispade ägg innan du gör äggröra eller omelett av dem. Detta gör dem lätta och fluffiga. 

Krämigt med kokos

Istället för att koka ris i vatten eller i buljong, ha kokosmjölk istället! Riset blir väldigt krämigt och mycket mer smakrikt.  

Extra krispig pizzakant

Hemmagjord pizza? Om du vill ha en tjockare kant ska du byta ut det ljumna vattnet i degen till sodavatten. Det resulterar i en fluffig och tjock pizzakant.  

Skvätt soja 

Häll på en skvätt soja till dina ägg innan du vispar ihop dem för att göra omelett eller äggröra. Det fungerar utmärkt istället för salt och ger lite mer wow till din rätt. 

Få sälta av anjovis

Lägg i 2-3 ansjovisar i pannan med lök och olivolja när du ska göra bolognese eller tomatsås. Det ger din rätt ett annat djup och en otrolig god sälta.

Vitvinsvinäger istället för salt

När du smakar av din mat och känner att något saknas, vad brukar du göra då? De flesta av oss sträcker sig efter salt och peppar. Till nästa gång: Pröva att hälla i en droppa citronsaft eller vitvinsvinäger. Syran i citronen och vinägern lyfter fram smakerna i din rätt samtidigt som den ger en behaglig kontrast till överkryddad eller för söt mat.

Lägg till citruszest

Att använda skalet från en citron, lime och till och med en apelsin fungerar som en riktigt bra smaksättare i all typ av matlagning och bakning.

Använd riktigt smör

Att använda riktigt smör kan göra stor skillnad, inte bara i matlagning utan även i bakning. Riktigt smör har mycket mer smak än andra alternativ som exempelvis rapsolja, olivolja eller margarin. 

En klick smör

Att röra ner en klick smör i slutet av tillagningsprocessen av en tomatsås, gräddsås eller vad det nu kan vara för något ger en extra krämig smak och konsistens. Pröva nästa gång, även om receptet inte kräver det!

Servera på en varm tallrik

Ha för vana att alltid värma tallriken i mikron eller i ugnen innan du lägger upp maten. Detta gör att maten inte blir kall lika fort.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar