fbpx
Hem Tips Tips på hur du kan tillaga vitt ris på ett godare och lite roligare sätt

Tips på hur du kan tillaga vitt ris på ett godare och lite roligare sätt

av Redaktionen

Nästa gång du tänker laga mat och planerar att ha ris som tillbehör tycker vi att du ska prova att ha något av detta i riset. Förslagen nedan ger en djupare smak till din rätt samtidigt som det även gör rätten mer färgrik. Det bästa av allt? Du har förmodligen redan alla ingredienser i ditt skafferi så det är bara att börja! 

Buljong

Köttbuljong är ett enkelt sätt att addera mer smak till riset. Utan att ändra konsistensen ger buljongen riset (och även hela maträtten) ett helt annat smakdjup. Är du vegetarian kan du använda grönsaksbuljong. Grönsaksbuljong ger en lite sötare smak tillskillnad mot köttbuljong som ger en tyngre mer rejälare smak. 

Kokosmjölk

Vill du ha ett krämigare ris ska du överväga att blanda ner lite kokosmjölk. Kokosmjölk passar bra med så många rätter, så att addera lite till ditt ris kommer verkligen göra underverk. Bäst är om du har en kryddig gryta av något slag – då kokos kompletterar starka kryddor väldigt bra.   

Ost

Det kan väl aldrig bli tillräckligt mycket ost? Ost förvandlar en maträtt till en mättande och extra god måltid. Blanda i lite ost till ditt nykokta ris för en krämigare konsistens. Här rekommenderar vi att du tar en mild ost, med inte så distinkt smak. Man vill åt krämigheten och du vill inte riskera att en vällagrad och stark ost tar över smakerna på din rätt. 

Grönsaker

Komplettera din måltid samtidigt som du lägger till lite färg i det vita riset genom att slänga i grönsaker. Skiva morötter eller lite pumpa. Lägg i grönsakerna samtidigt som du häller i riset i vattnet. Om du använder broccoli, zucchini, brysselkål, blomkål, purjolök eller några andra lite mer mjuka grönsaker bör du tillsätta dem halvvägs genom koktiden. 

Avokado

Vem älskar inte avokado. Krämigt, gott och framförallt väldigt nyttigt. Mixa en avokado och blanda ner i riset när det är färdigkokt. Det ger riset en härlig grön färg, lite nötaktig smak och smörig konsistens. 

Örter och kryddor

Har du några färska kryddor över (eller torkade också för den delen) är det här ett bra sätt att ge din maträtt lite extra doft. Prova dig fram och blanda i någon krydda som kan tänkas passa till din rätt. Färska örter och kryddor har i regel mer smak än torkade – så om du använder torkade örter bör du tredubbla mängden som du blandar i ditt ris. 

Färga med gurkmeja

Ett annat roligt förslag är färga riset gult genom att ha i ½ tesked gurkmeja. Ett litet lyxigare alternativ är att ha i lite saffran. Passar utmärkt om du exempelvis ska servera riset med kokt fisk.  

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar