fbpx
Hem Tips 10 grundläggande matlagningstips som du bara måste känna till

10 grundläggande matlagningstips som du bara måste känna till

av Redaktionen

Några enkla matlagningsknep kan göra en tråkig maträtt ännu godare eller bara förenkla själva matlagningsprocessen. Här är 10 grundläggande matlagningsknep att använda nästa gång du står i köket och ska laga mat.

Grilla en perfekt biff

Att salta en köttbit ett tag innan tillagning kommer göra köttet mer saftigt. Innan du lägger den på grillen torkar du den torr med hushållspapper och kryddar den med lite mer salt och peppar. Använd gärna flingsalt för att få till en extra krispig yta. 

Skala vitlöken i en skål

Nästa gång du ska skala vitlök måste du testa det här hacket. Du slipper pilla med skalet och undviker även att få illaluktande händer. Placera vitlöken i en medelstor skål och täck sen skålen med en annan skål. Skaka skålarna kraftigt i några minuter. När du separerar skålarna så kommer skalen från vitlöken att ha fallit av.  

Håll skärbrädan på plats

Placera en våt pappershandduk under skärbrädan. Varför det? På detta sätt kommer inte skärbrädan att glida iväg oavsett vad du hackar för något. 

Dra bort örterna 

Istället för att spendera mycket tid på att få bort örter som timjan, rosmarin och koriander från stjälkarna rekommenderar vi istället att du tar stjälken i ena handen och drar i motsatt riktning nedför stjälken. På så vis lossnar bladen/örterna på direkten. 

Knäck det perfekta ägget

Vi har de perfekta hacket för att enkelt knäcka ett ägg. Istället för att använda sidan av en skål eller kanten på diskbänken ska du istället knäcka ägget på en plan yta. Då är det mindre sannolikt att skalet går sönder i massor av bitar. Det är även mindre troligt att små skalbitar hamnar i din äggröra eller sockerkaka. 

Skala ingefära enklare

Vill du lära dig hur man skalar ingefära som en riktigt proffs? Använd baksidan av en sked! Att skrapa ingefäran med baksidan av en vanlig sked ger mycket bättre resultat än att använda en vanlig grönsaksskalare.

Hacka örter med salt

När du hackar färska örter, som exempelvis koriander, dill och basilika, kan det hända att de mesta fastnar på kniven men även att de hamnar utanför skärbrädan. För att förhindra detta kan du strö lite salt på skärbrädan. Det kommer att hålla örterna på plats. 

Stäng av spisen innan äggen är färdiga

Tricket med bra ägg är att inte överkoka dem! Oavsett om du scramblar, steker eller pocherar dina ägg ska du alltid stänga av spisen några minuter innan det ser färdigt ut. Resten av värmen kommer att avsluta jobbet perfekt. 

Håll roten av löken intakt

Lök kan vara väldigt svårt att hacka och skära i. Men vi har knepet för att förenkla det för dig. Ta inte bort roten! Skala löken och skiva i horisontell riktning. Skär sedan ner vertikalt för att få till perfekt hackade bitar.

Bacon i ugn

Undvik massa stekos, disk och fett på spisen genom att tillaga dina bacon i ugnen istället. Lägg baconremsor på en folieklädd plåt och ställ in i ugnen på 180 grader i cirka 15 minuter. Vill du ha dina bacon extra knapriga kan du ha i dem lite längre. Riktigt bra tips, eller hur?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar