fbpx
Hem Tips 8 sätt att använda överbliven äggula eller äggvita på

8 sätt att använda överbliven äggula eller äggvita på

av Redaktionen

När ett recept bara kräver äggvita eller äggulor är det synd att slänga den andra hälften av ägget, eller hur? Men de goda nyheterna är att det faktiskt inte behövs. Med den här lilla guiden lär du dig både hur du förvarar dem och du får även användbara tips på hur du kan använda dem till andra recept.

Hur förvarar du äggvita?

Äggvita håller sig i kylen i upp till två dagar, men de kan också frysas i upp till tre månader. Lägg dem i fryspåsar eller ännu smartare, i isformar – vilket gör det enklare att använda precis så många som du behöver. Kom ihåg: När du väl har tinat upp dem kan de inte frysas igen. För bästa resultat bör du tina dem i kylen över natten innan användning. 

Hur förvarar man äggulan? 

Äggulor håller också i cirka två dagar i kylen, men torkar lätt ut. För att undvika detta bör de förvaras i små behållare där så lite luft kommer in. Det går även bra att förvara dem i fryspåsar men se till så att du pressar ut all överflödig luft innan du försluter påsen. 

4 tips på vad du kan göra med äggvita

Maränger

Det här är väl ändå det ultimata sättet att använda äggvitor på? Fluffiga maränger med krispiga yttersidor som är otroligt lätta och går snabbt att göra. Ha en sats i beredskap i frysen för sista minuten- efterrätter.

Drinkar

Vill du imponera lite extra på dina gäster är det här alternativet något för dig. Detta kanske inte verkar vara det självklara valet, men äggvita kan verkligen förbättra konsistensen och smaken i flertalet drinkar. När den inkorporeras på rätt sätt kan äggvitan ge en lyxigt slät och skummig kvalitet till klassiska drinkar som whiskey sour eller gin fizz. Smakmässigt verkar de för att tona ner skärpan hos en drink och göra den (ännu) smakrikare,

Vit omelett

Frukost, lunch eller middag, en äggvitomelett är en snabb och hälsosam måltid som kan matchas med allt som finns kvar i ditt skafferi! Tips: tillsätt lite mjölk för en krämigare fyllning.

Ansiktsmask

Att göra en ansiktsmask på äggvita gör underverk för huden. Blanda 1 äggvita, ½ tesked flytande honung och en tesked citronsaft. Applicera och låt verka i cirka 10 minuter.

4 tips på vad du kan göra med äggula

Snabb majonnäs

Butiksköpt majonnäs smakar långtifrån vad en hemmagjord majonnäs smakar. Många tror att majonnäs är något komplicerat att göra själv – men vi kan faktiskt säga att det är mer tidskrävande att gå till butiken och köpa. Har du en stavmixer tar det bara några sekunder. Mät upp 1 äggula, ½ tesked dijonsenap, ½ tesked vitvinsvinäger och 1,25 dl rapsolja, salt och peppar i en hög skål. Ställ ner stavmixern och starta. Rör stavmixern upp och ner en aning så ingredienserna blandas. Klart. 

Binda olika smetar

Om du gör egna köttbullar eller hamburgare kan det ibland vara svårt att få färsen att binda sig och hålla sig fast. Bara en äggula kan förbättra konsistensen på smeten och du kommer märka att det blir enklare att forma det – utan att ha någon inverkan på smaken.  

Krämig carbonarasås

Ja, traditionella italienska recept kräver vanligtvis hela ägget. Men att bara använda gulan i din carbonarsås fungerar det också. Blanda äggulorna med parmesanost, mycket nymalen svartpeppar och en skvätt grädde. Häll på den nykokta pastan och voila nu har du en krämig pasta carbonara! 

Salladsdressing

Äggulor är perfekta att ha i salladsvinägretter. Allt du behöver är en äggula och några enstaka ingredienser för att kunna göra en mycket god dressing som passar perfekt till grönsaker och sallad. Tillsätt 1 äggula, ½ tesked citronsaft, 1 tesked dijonsenap, 1 pressad vitlöksklyfta i ett glas. Blanda snabbt med en gaffel tills du fått till en bra konsistens.  

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar