fbpx
Hem Bakning 7 anledningar till varför din deg inte jäser som den borde

7 anledningar till varför din deg inte jäser som den borde

av Redaktionen

Att lägga tid på att göra ett bröd bara för att sen upptäcka att det inte jäser eller inte ens höjer sig i ugnen är en stor besvikelse. Det sista man vill ha är ett kompakt, tungt och ojäst bröd. Att baka är en konst och det finns massor av saker som påverkar jäsningen. Här är 7 vanliga misstag som kan leda till att ditt bröd inte jäser och blir fluffigt.

Gammal jäst

När jästen du använder har gått ut, är chansen stor att den inte kommer att jäsa alls. Jäst är en mikroorganism med en bestämd livslängd. För bästa resultat, se alltid till att använda jäst före ”bäst-före”-datumet.

För att vara säker på att den är redo att användas bör du alltid prova jäst innan du lägger till den i bröddegen. Så länge inte det torra lagret är tjockt och hårt kan du använda jästen. Men har den passerat bäst före datum är jästkraften sämre.

Vätskan är för varm

Jäst dör när den utsätts för temperaturer över en viss punkt, så om du kombinerar för varm vätska med din jäst, kommer du att döda den vilket innebär att den inte har en chans att jäsa i degen. Vätskor och andra ingredienser ska helst vara fingervarmt (omkring 37 grader).

Degen har blivit för kall

Om degen är för kall kommer den antingen inte att jäsa eller så kommer den att jäsa väldigt långsamt. Du kan exempelvis ha lagt degen på ett kallt ställe eller använt för kalla ingredienser. Hur som helst kommer det att bromsa takten av jäsningen. Lösningen? Sätt in din deg i ugnen (se till att den är avstängd!). För bästa effekt kan du även placera en kastrull med kokande vatten på botten av ugnen. Värmen och ångan från vattnet gör din ugn till en riktig bra jäsningskammare.

Inte följt receptet

Det vanligaste problemet är att man inte följer receptet. Detta verkar självklart, men är värt att upprepas. För mycket av någon ingrediens kan förstöra brödets jäsning – även mjölet. För mycket mjöl kan göra degen stel och torr. Och vi vet alla vad som händer om det inte finns tillräckligt med vätska för jästen att jäsa. Processen fungerar inte som det ska. Så var uppmärksam på dina mått och hur mycket mjöl du blandar i. För bästa resultat ska degen vara lite kladdig och elastisk. 

Du täcker inte din deg ordentligt

Var noggrann när du täcker din deg. Om du inte täcker den tillräckligt så kommer degens yta bli torr. Om det blir för torrt kan det påverka hur mycket degen höjer sig under jäsningen. 

Du knådade inte tillräckligt

En deg som inte är tillräckligt knådad får inte tillräckligt mycket glutentrådar. Gluten gör degen elastisk och underlättar jäsningen. Om du slarvar med knådningen så är det mer sannolikt att degen breder ut sig på bredden snarare än på höjden. Men akta – knådar du för mycket kan glutennäten slitas sönder. 

Använder för mycket salt eller tillsätter det för tidigt

Salt kan störa jäsprocessen, speciellt när du tillsätter alldeles för mycket eller tillsätter det direkt i jästen, så det är viktigt att vara försiktig med det. Följ alltid receptet och var noga med när du ska tillsätta det.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar