Hem Bakning Så får du semlan riktigt fluffig och god

Så får du semlan riktigt fluffig och god

av Redaktionen

En riktigt god semla ska vara lätt, luftig och smälta i munnen. Men hur får man bullarna sådär extra fluffiga och fyllningen perfekt balanserad? Med rätt teknik och några smarta knep kan du enkelt baka semlor som smakar som de från ett konditori – om inte bättre.

Ingredienser:

Bullar:

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk (ljummen)
  • 75 g smör (rumsvarmt)
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk kardemumma
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • ½ dl mjölk
  • Inkråm från bullarna

Topping:

  • 3 dl vispgrädde
  • Florsocker

Så gör du:

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp i den ljumna mjölken.
  2. Tillsätt smör, socker, ägg, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet lite i taget tills du får en smidig deg.
  3. Knåda degen ordentligt, minst 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand, för att aktivera glutentrådarna och få extra fluffiga bullar.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
  5. Dela degen i 10-12 bitar och rulla till jämna bullar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Grädda i 225 grader i cirka 8-10 minuter tills bullarna fått en gyllenbrun färg. Låt svalna helt.
  7. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite inkråm.
  8. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och mjölk till en krämig fyllning. Fyll bullarna.
  9. Vispa grädden fast och spritsa eller klicka på fyllningen.
  10. Lägg på locken och sikta över florsocker innan servering.

Att baka egna semlor är både roligt och enkelt när man har rätt knep. Genom att knåda degen ordentligt och ge den tillräckligt med tid att jäsa, får du semlor med perfekt fluffig konsistens. Testa själv och njut av en hembakad klassiker som garanterat imponerar!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar