fbpx
Hem DryckTe 6 anledningar till att dricka mer te 

6 anledningar till att dricka mer te 

av Redaktionen

Att dricka te är en daglig ritual för många människor. Men te är så mycket mer än en dryck att värma sig med under kyliga dagar. Att dricka te regelbundet har också en mängd olika hälsofördelar. Tuff dag på jobbet? – Kryp ihop i soffan med en varm kopp te. Känner du dig trött? Pigga upp dig med lite grönt te. Vill du minska på ditt koffeinintag? Välj te framför kaffe nästa gång. Här kommer 6 anledningar till varför du ska dricka te (för hälsans skull)

Fräsch och ren mun

Te kan faktiskt förhindra karies och bekämpa dålig andedräkt. Fluoret i te hjälper till att hålla bort karies. Antioxidanterna i tet dödar bakterier i munnen, som kan orsaka dålig andedräkt. Eftersom te även innehåller mycket kalcium och magnesium är det även bra för benen i din kropp inklusive dina tänder.

Antioxidant boost

En antioxidant är (förenklat) en molekyl som skyddar dina celler genom att bekämpa fria radikaler. Detta betyder faktiskt att det kan hjälpa till att minska risken för vissa sjukdomar. Chansen är stor att du har hört talas om fenomenet ”superfood” där bland annat blåbär, grönkål, gojibär är med på listan. Nu kan du faktiskt även addera te till den listan också.

Ökar din energi

Vill du ha en liten boost men gillar inte kaffe eller vill försöka undvika koffein? Drick te. En kopp grönt te innehåller cirka 45 mg koffein, eller tein som det heter. En kopp svart te innehåller 70 mg tein. En vanlig kopp kaffe innehåller 90 mg koffein. Vill du skippa koffein helt ska du satsa på rött te (örtte) som oftast är koffeinfria. 

Lindrar utslag 

När det ångas, kyls och pressas på huden kan svart te hjälpa till att lindra smärta och minska svullnad vid mindre skärsår, skrapsår och även blåmärken. Och om du har fått utslag eller råkat trampa på en brännässla eller dylikt är det bra om du ”badar” området med svart te eftersom att det kan hjälpa till att lindra inflammationen. 

Förbättrad sömn och avkoppling

Kamomillte har en mild lugnande effekt som är bra för att framkalla sömn. Eller om du helt enkelt vill koppla av en stund. Efter att du somnat kan kamomill hjälpa till att förbättra sömnkvalitén så att du vaknar med känslan av att vara mer utvilad.

Hjälper matsmältningen

Te hjälper till att effektivisera matsmältningen och kan behandla en mängd problem, allt från illamående och orolig mage till diarré. Te innehåller även tanniner, som har visat sig minska tarminflammation. Detta kan hjälpa till att lindra magkramper och behandla irritabel tarm. 

Slutligen,

Vilken typ av te du väljer kan göra skillnad. Alla teer (förutom rött te och örtte) är gjorda av bladen från kameliaväxten. Hur lång tid bladen bearbetas avgör slutligen om teet blir svart, grönt eller oolong. De gröna teerna är de minst bearbetade och tenderar att även att ha de högsta mängderna av ämnet katekin, vilket är vattenlösliga antioxidanter, som värkar antiinflammatoriskt. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar