Hem Dryck Den svenska cidern är i fara – Sveriges ilska växer

Den svenska cidern är i fara – Sveriges ilska växer

av Redaktionen

Vad får egentligen kallas cider? Den frågan har väckt stor uppmärksamhet sedan EU lagt fram ett nytt förslag som kan påverka många svenska drycker. Det handlar om hur mycket äppeljuice som måste finnas i flaskan – och flera svenska tillverkare är nu oroliga för vad som väntar.

EU vill ha mer äppeljuice

EU:s nya förslag säger att cider måste innehålla minst 50 procent juice från äpple eller päron för att få heta cider. I Sverige används ofta mindre än så, särskilt i sötare sorter. Om reglerna ändras kan många svenska cidrar behöva göras om – och kanske inte ens få behålla namnet cider.

Små producenter ser en chans

Samtidigt som stora tillverkare varnar för ökade kostnader och mindre valfrihet, tycker vissa mindre producenter att det här kan vara något bra. Med mer riktiga äpplen i drycken kan smaken bli bättre – och kanske också mer lokal. Men det kräver nya sätt att jobba, och det passar inte alla.

Cider är för många en lätt, somrig dryck. Men nu har det blivit en större fråga – om smak, tradition och vad vi egentligen får kalla vad. Om EU:s förslag går igenom kan den svenska cidern förändras rejält. Frågan är: blir det bättre eller sämre?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Få det senaste nyheterna varje vecka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev