fbpx
Hem Övrigt 10 mathacks som du inte visste att du behövde ha koll på – förrän nu

10 mathacks som du inte visste att du behövde ha koll på – förrän nu

av Redaktionen
bread with sunny side-up egg served on white ceramic plate

Här har du några enkla och otroligt smarta tips som kan göra din tid i köket roligare och mer effektiv. Oavsett om du vill påskynda din matlagning eller bara är ute efter nya och kreativa sätt att tillaga och förvara mat på kommer dessa mathacks definitivt att komma till nytta

Håll din skärbräda still

När du hackar grönsaker eller skär kött kan det vara väldigt frustrerande om skärbrädan inte är stilla utan bara glider runt. För att förhindra detta kan du lägga en fuktig pappershandduk eller silikonmatta under skärbrädan. 

Få frukten att mogna snabbare 

Om du har hårda frukter som du vill ska mogna snabbare kan du lägga dem i en papperspåse och stänga igen. Papperspåsen fångar och stänger inne etylengasen som frigörs av frukterna, vilket påskyndar mognadsprocessen.

Värm upp pizzan perfekt

Få tillbaka den krispiga konsistensen från gårdagens pizza genom att placera den på en het gjutjärnspanna eller en förvärmd pizzasten (om du har en sådan) och värm den i ugnen på cirka 200 grader i 5 minuter. 

Mjuka upp sockret

Socker har en tendens att stelna i sitt paket om det ligger där under en lång tid. Om ditt så är fallet har vi ett bra tips till dig. Lägg en brödskiva ovanpå och förslut behållaren. Fukten från brödet kommer att göra det enklare att ”lösa upp” de förhårdnade områdena i sockerpaketet. 

Få bort vitlöksskalet utan massa pill

För att snabbt skala vitlök, lägg den i en skål och täck den med en annan skål. Skaka skålarna kraftigt i cirka 30 sekunder. Vips så är vitlöksklyftorna ute ur skalet. 

Skala tomater enkelt

Vill du av någon anledning få bort skalet från tomater någon gång har vi världens bästa hack. Gör ett litet ”X”-snitt i botten och lägg tomaterna i kokande vatten i 20–30 sekunder. Häll dem sedan i en skål med isvatten. Nu kommer skalet att lossna av sig själv.  

Håll grönsallad fräsch

För att hålla sallad och grönsaker fräscha längre ska du slå in dem i en pappershandduk och lägga dem i en lufttät behållare i kylskåpet. Pappershandduken kommer att absorbera överflödig fukt och förhindra att grönsakerna blir dåliga. 

Kyla vin snabbt

Om du behöver kyla vin snabbt, vira en fuktig trasa runt flaskan och ställ den i frysen i 15–20 minuter. Vi lovar – efter dessa 15 minuter kommer ditt vin vara perfekt kylt och redo att drickas. 

Gör perfekta stekta ägg

Hemligheten bakom perfekta stekta ägg med en rinnande gula är att tillsätta en skvätt vinäger till den heta oljan innan du knäcker i ägget. Syran från vinägern hjälper till att stelna vitan samtidigt som den håller äggulan rinnande.

Förvara färska örter

Har du mycket färska örter och kryddor över som du inte vet vad du ska göra av? Det du kan göra är att du hackar dem och lägger dem i isformar med lite olivolja eller vatten. Nästa vecka eller veckan därpå kanske du behöver lite örter till ett recept och då är det bara att du poppar ut en tärning ur isformen. Att förvara dina örter på detta sätt i frysen kommer hålla dem fräscha i flera månader. 

Så genom att ha koll på dessa mathacks kan du spara tid, minska stress och göra matlagningen mycket enklare. Prova dem och se hur de kan förbättra din matlagningsupplevelse.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

1 kommentera

Kent Nordin februari 8, 2023 - 9:20 f m

10 MATHACKS SOM DU INTE VISSTE ATT DU BEHÖVDE HA KOLL PÅ – FÖRENN NU

”Förens”? Jag förmodar att ni menar ”förrän”?
För övrigt tackar vi för roliga och goda tips.

Svara

Skriv en kommentar