fbpx
Hem Fisk Himmelsk varmrökt laxfilé med chili och lime

Himmelsk varmrökt laxfilé med chili och lime

av Redaktionen

På senare tid har folk återgått till de gammaldags metoderna för hemlagad mat som fokuserar på enkla men smakrika rätter, som även har högt näringsinnehåll. Middagen ska tillagas med omsorg och helst innehålla svenska råvaror. Rökning av mat är en av de äldsta matlagnings- och konserveringsmetoderna. Rökning av mat har stigit i popularitet, för att det blir underbart gott när man röker t.ex fisk. Rökskåp hemma finns i alla storlekar för hemmet. I det här fina receptet som är inskickat av Lilla Rökeriet som är experter på området kommer vi få prova på enkelt recept att göra hemma med de fina smaknyanserna rökning bidrar med till laxen.

Så röker och lagar du laxfilé med chili och lime

Ingredienser:

1000g    Laxfilé med skinn
1 st        Röd spansk peppar
2 st        Lime

Till saltlagen

Saltlag till 1-2 fiskar á 3 kilo

2 liter    Vatten
1,8 dl    Grovsalt utan jod
0,3 dl    Socker

Så förbereder du inför rökning

Låt saltlagen koka upp så löser sig saltet fortare. Låt saltlagen svalna. Ställ in i kylskåp 3-4 timmar.

Rensa fisken och skölj ur den. Filéa och bena ur. Lägg fisken i den kalla lagen och låt den ligga minst i c:a 3-4 timmar.

Ta upp fisken ur lagen och låt den rinna av och torka minst 1 timme. Torka av den och nu är det klart att röka fisken.

Så enkelt röker du fisken i ett rökskåp för hemmet

Gör så här:

Värm rökskåpet till 60 – 80 grader. Tvätta, skala och finhacka chilin. Tvätta limen och riv limen med det den finaste delen på rivjärnet.
Det är bara det yttersta gröna på limen som skall rivas av.

Fördela chili och lime på skinfria delen på laxen.

Rök med skinnsidan ner i 3 till 3,5 h, se så det sipprar ut genomskinlig vätska eller tills laxen har en innertemperatur av 54-56 grader.

Rökta laxen kan ätas varm eller kall och den kan ätas till det mesta.

Fler tips om hur du röker mat

Lilla Rökeriet har delat med sig en hel del bra information för dig som är nybörjare på området i den här fina artikeln – https://www.lillarokeriet.se/content/35-guider-och-tips som är väl värd att läsa för att förstå bättre grunderna i matlagningsmetoden som bär fram smakerna till nya höjder.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar