Saftig lax, frästa gröna grönsaker och en smakrik anjovissmörsås som fullständigt lyfter allt. Det här är inte en vanlig grillrätt – det är Leif Mannerström när han är som bäst. En rätt som är enkel nog att laga hemma, men med en sås som gör att folk kommer prata om middagen i dagar.
Ingredienser:
Till laxen:
– 4 bitar laxfilé
– ½ savojkål
– 1 liten purjolök
– 2 nävar färsk spenat
– 2–3 ansjovisfiléer
– 1 rödlök
– Olja till stekning och pensling
– Salt och peppar
Till såsen:
– 1 dl vitt vin
– 2 msk spad från ansjovisburken
– 1 schalottenlök, finhackad
– 100 g smör
– 1 msk pressad citron
– 1 msk hackad dill
– 1 dl crème fraiche
– Salt och peppar
Gör så här:
- Förbered grönsakerna. Strimla savojkål, purjolök och rödlök tunt. Fräs i lite olja tills det mjuknar. Tillsätt spenat och finhackad ansjovis mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
- Grilla laxen. Pensla laxen med olja, salta lätt och grilla på medelhög värme ca 3–4 minuter per sida tills den får fin yta och är genomstekt men saftig.
- Gör anjovissmörsåsen. Koka upp vitt vin, ansjovisspad och schalottenlök. Låt reducera till hälften. Vispa ner smöret i bitar tills såsen blir blank. Tillsätt citron, dill och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
- Servera. Lägg grönsakerna i botten av tallriken, toppa med laxfilén och ringla över såsen. Garnera gärna med lite extra dill.
Det här är en rätt som känns lyxig men ändå enkel att lyckas med. Grönsakerna ger krisp, laxen står för det grillade – men det är anjovissmörsåsen som gör att folk vill ha mer. En riktig Mannerström-klassiker att ta med till sommarbordet.