Leif Mannerströms klassiska rätt från restaurangvärlden är tillbaka – och det med besked! Den krispiga gösfilén med krämig champinjonstuvning och frasig friterad persilja har tagit sociala medier med storm. Vill du briljera i köket i sommar? Då är detta receptet du inte får missa.
Så gör du succé med Mannerströms fiskrätt hemma
Ingredienser:
2 gösfiléer
Salt och svartpeppar
Saft från färsk citron
Vetemjöl (till panering)
1 vispat ägg
Pankoströbröd
250 g färska champinjoner
Smör (till stekning)
Grädde (till stuvningen)
Kruspersilja (till fritering)
Neutral olja (till fritering)
Färskpotatis, dill och smör (valfritt tillbehör)
Gör så här:
Förbered fisken – Rensa och ”byxa” gösfiléerna för att ta bort benen. Krydda med salt, peppar och citron.
Panera – Vänd fisken i mjöl, därefter ägg, och till sist panko. Låt paneringen fästa utan att pressa för hårt.
Stuvning – Stek skivade champinjoner i smör, tillsätt grädde och låt sjuda tills såsen blir tjock och krämig. Smaka av.
Fritera persiljan – Het olja, snabb fritering, sedan på hushållspapper. Strö över lite salt.
Fritera fisken – Gösfiléerna ska bli gyllene och frasiga. Låt dem rinna av på papper.
Servera – Lägg upp fisken med champinjonstuvning och persilja. Komplettera med färskpotatis och smör för en fullträff!
Den här rätten är inte bara vacker och god – den bär också på historia från en svunnen tid i svensk gastronomi. Testa Mannerströms gös med stuvning och förstå varför den blivit en viral succé just nu!