fbpx
Hem Råvaror Mat som är väldigt gott att tillaga i ugnen

Mat som är väldigt gott att tillaga i ugnen

av Redaktionen
roasted chicken on black metal grill

Att rosta saker i ugnen är en populär metod när det kommer till matlagning. Värmen cirkulerar runt maten, tillagar den jämt, ger en härlig gyllenbrun yta och tar fram de naturliga smakerna och aromerna som råvaran har. Så vad kan man då rosta i ugnen? Fortsätt läs för att ta reda på det! 

Grönsaker

Grönsaker och rotfrukter hör nog till det vanligaste som vi rostar i ugnen. Det är både enkelt, inte så tidskrävande och blir väldigt gott. Morötter, rödbetor, potatis, sötpotatis, kålrot och palsternacka är bara några av de grönsaker som passar bra att slänga in i ugnen. Skär dem helt enkelt i lagom stora bitar, ringla över olja, strö över kryddor och rosta i ugnen tills de är mjuka och gyllenbruna.

Kött

Att tillaga exempelvis en hel kyckling eller rostbiff i ugnen är verkligen något vi kan rekommendera. Som med grönsaker (och i princip allt annat) är det ett effektivt sätt att laga mat på samtidigt som resultatet blir väldigt gott. Nyckeln till att steka kött är att tillaga det vid hög temperatur under de första 20 minuterna – för att få en fin yta. Det går självklart bra att bryna köttet i stekpannan med smör innan och skippa detta steget. Sen kör du in det i ugnen, sänker temperaturen och fortsätter tillagningen tills köttet når önskad temperatur.  

Fisk och skaldjur

Ytterligare något som går utmärkt att tillaga i ugnen är fisk, räkor, pilgrimsmusslor, hummer och andra skaldjur. Det finns en hel del recept på detta. Det mest klassiska receptet på just skaldjur i ugn är nog gratinerad hummer. Väldigt gott och festligt! 

Frukt

Att rosta frukter i ugnen är ett bra sätt att få fram den naturliga sötman i frukterna. Prova att rosta persikor, plommon, nektariner, ananas eller äpplen för en läcker och hälsosam efterrätt. Skiva frukten, ringla över lite olja, strö över socker och kanel och rosta i ugnen tills den är mjuk och saftig.

Nötter

När man rostar nötter i ugnen träder dess aromer fram på en helt annan nivå. Du kan rosta allt från mandlar, valnötter, pekannötter och hasselnötter. Ha som ett mellanmål, som topping på din havregrynsgröt, yoghurt eller glass. Bred ut nötterna på en plåt, rosta i ugnen på cirka 180 grader i cirka 15 min eller tills de är gyllenbruna. Viktigt att du hela tiden håller koll så de inte bränns! 

Nästa gång du undrar om du kan rosta något i ugnen så är svaret troligtvis ja! Med bara lite olja, kryddor och en varm ugn kan du skapa läckra och hälsosamma mellanmål, huvudrätter och desserter. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar