Kaffe är en ingrediens som använts i århundraden i många olika desserter. De djärva och bittra tonerna av kaffe passar bra ihop med söta smaker och skapar en perfekt smakmässig balans. Kaffet ger inte bara smak åt desserter utan förbättrar även konsistensen. Oavsett om du är ett fan av klassisk tiramisu eller något mer innovativt som kaffe flan så går det inte att förneka att kaffe är en viktig ingrediens i alla dessertälskares skafferi. Så nästa gång du är sugen på något sött – tveka inte att bjuda på en läcker efterrätt med smak av kaffe!
Recept 1: Kaffe Karamel Flan
Kaffe Karamel Flan är en variant av den klassiska spanska desserten Flan. Det är en fyllig och krämig vaniljpudding gjord på ägg, mjölk, socker och kaffe. Rätten påminner lite om cremé caramel och creme brulée. Tillsatsen av kaffe ger desserten en djärv och djup smak.
Ingredienser:
4 ägg
2,5 dl socker
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 burk kondenserad mjölk
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl starkt kaffe
1 tsk snabbkaffepulver
Instruktioner:
Värm ugnen till 180 grader.
Värm häften av sockret in en kastrull på medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Häll sockret i en medelstor ugnsform, vinkla runt formen för att täcka hela botten med ett jämt lager av smält socker.
Vispa ihop äggen, den sötade kondenserade mjölken, den kondenserade mjölken, vaniljpulvret, starkt kaffe och snabbkaffepulver i en stor skål.
Häll blandningen i ugnsformen. Placera sedan formen på en större ugnsplåt med kanter och fyll den yttre plåten med tillräckligt med varmt vatten för att komma halvvägs upp på sidorna av formen med ingredienserna.
Grädda flanen i 50-60 minuter eller tills mitten stelnat. Ta ut ur ugnen och låt den svalna. När den svalnat, täck med plastfolie och kyl i minst 4 timmar.
När det är dags att servera, använd en kniv runt kanterna på flanen för att få ut den och vänd sedan upp den på ett serveringsfat.
Recept 2: Traditionellt Tiramisu
Tiramisu är en klassisk italiensk dessert som med sin fluffig mascarpone, vispgrädde och kaffedränkta savoiardikex smakar fantastiskt. Detta traditionella recept är lätt att följa och är den perfekta avslutningen på alla måltider. Så varsågod och njut av den söta och tillfredsställande smaken av tiramisu!
Ingredienser:
4 äggulor
2 burkar mascarpone (à 250 g)
½ dl amaretto eller konjak
3 äggvitor
1 dl socker
20 st savoiardikex
1 1/2 dl kall espresso eller starkt bryggkaffe
Kakao att pudra över
Färska hallon
Instruktioner:
Vispa ihop äggulor och socker i en stor bunke tills blandningen blir fluffigt. I en separat skål, vispa mascarpone och vald sprit tills smeten är slät. Tillsätt sedan gradvis mascarponen i äggblandningen, vispa tills den är helt blandad.
Vispa grädden hårt i en annan separat skål. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden i mascarponeblandningen.
Doppa sedan kexen i kaffet och lägg dem i ett lager i en ungsform.
Bred hälften av mascarponeblandningen över kexen. Upprepa med ytterligare ett lager blötlagda kex och den återstående mascarponeblandningen.
Täck formen med plastfolie och ställ i kylen i minst 5 timmar.
Innan servering: Strö kakaopulver över toppen av tiramisun. Skär i rutor och servera gärna med färska hallon. Njut!