fbpx
Hem Bakning Fettisdag! Roliga fakta om semla och ett mumsigt recept

Fettisdag! Roliga fakta om semla och ett mumsigt recept

av Redaktionen
two brown bread on white ceramic plate

Semla, även känd som fastlagsbulle eller fettisdagsbulle är ett traditionellt svenskt bakverk som vanligtvis konsumeras under hela februari men särskilt på fettisdagen som är idag – den 21 februari. Semla är en söt vetebulle med kardemumma som är fylld med mandelmassa och vispgrädde och pudrat florsocker ovanpå. Semla är älskad av många och har en lång historia som går tillbaka flera århundraden

När började man äta semla?

Semlans historia kan spåras tillbaka så långt som till medeltiden. Men då var det mer en bulle gjord på mjöl och vatten och den konsumerades under fastetiden fram till påsk. Med tiden blev bullen mer och mer ”förfinad” och på 1700-talet började man fylla den med mandelmassa. Det var väldigt vanligt att man serverade den med varm mjölk – det vi idag benämner som ”hetvägg” 

100 år senare blev semlan ännu mer populär och det blev vanligare att man åt den flera veckor fram till fastan.  Faktum är att det var så populärt att vår kung under den tiden deklarerade att man bara skulle äta semla på fettisdagen för att förhindra överkonsumtion av detta mustiga bakverk. Om detta är en skröna eller ej vet vi inte men denna ”regel” finns inte kvar och idag äter vi semlor under både januari, februari och mars.

Fler moderna varianter av semlor 

Bara under de senaste åren har olika varianter av semlan vuxit fram. Några exempel på dessa är semmelwrapen, kanelbullesemla eller ”kremla” och croissantsemla. Dessa semlor är otroligt goda också – men vi tycker att man ska äta den klassiska semlan på fettisdagen så därför kommer här ett recept på den traditionella semlan.

Traditionell semla

Ingredienser:

500 g mjöl

75 g smör

1,5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 tsk salt

0,5 dl socker

1 tsk mald kardemumma

1 ägg, lätt uppvispat

För fyllningen:

200 g mandelmassa

1 dl mjölk

2,5 dl vispgrädde

Gör såhär:

Bulldegen

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm den tills den är fingervarm (37 grader) 

Ta fram en stor bunke och häll i mjölk och smörblandningen och smula sedan i jästen. 

Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Blanda tills degen är smidig och elastisk.

Täck bunken med en duk och låt vila i ca 30 minuter.

Värm ugnen till 225°C.

Dela degen i 12 bitar och forma till runda bullar. Lägg dem på en plåt och låt dem vila i ca 15 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 8–10 minuter tills de är gyllenbruna.

Fyllning

Medan bullarna gräddas förbereder du fyllningen. Riv mandelmassan och blanda ner mjölken tills det blir en pastaliknande konsistens.

När bullarna svalnat skär du av toppen av varje bulle och gröper ut lite av brödet. Fyll på med mandelmassablandningen, lägg på en klick grädde och sen på med locket.

Pudra bullarna med strösocker innan servering.Enkelt va? Ha en 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar