fbpx
Hem TipsMat En guide till några vanliga begrepp inom matlagning

En guide till några vanliga begrepp inom matlagning

av Redaktionen
man standing inside kitchen room

Matlagning är både en konst och en vetenskap. För att skapa goda måltider är det viktigt att förstå de grundläggande begreppen och teknikerna som används. Dessa tekniker sträcker sig från enkla metoder som att koka och steka till mer komplexa tekniker som bräsering, glasering och flambering. Att förstå de olika tillagningsteknikerna är viktigt eftersom varje teknik har sina egna unika fördelar och användningsområden. Här förklarar vi några vanliga begrepp som kan vara bra att känna till när du exempelvis lagar mat från ett recept

Sautéring, är en matlagningsteknik då man snabbt steker upp ingredienser i en liten mängd het olja under konstant rörelse så att det inte bränner fast. Den höga värmen bryner snabbt ingredienserna, vilket ger bra smak och konsistens till rätten. Sautering används ofta för att laga grönsaker, kött och skaldjur. Det är viktigt att använda en het panna och att inte överfylla pannan, eftersom detta kommer att sänka temperaturen på pannan och resultera i att du snarare steker än sauterar maten.

Bräsering, är en tillagningsmetod där maten först steks vid hög temperatur och sedan långsamt tillagas i en täckt form med en liten mängd vätska. Kombinationen av den höga värmen och vätskan hjälper till att bryta ner sega köttbitar, vilket resulterar i möra och smakrika rätter.

Blanchering, är en teknik där maten kokas snabbt i lättsaltat vatten för att sedan omedelbart kylas ner i iskallt vatten. Denna process hjälper till att bevara färg, smak och konsistens.

Pochering, är metoden där ömtåliga råvaror som fisk eller ägg utan skal varmsamt kokas i låg temperatur. Vattnet skall bara ”rysa”, det vill säga bara små rörelser på ytan, inga bubblor. Den låga värmen (72-92°C) bevarar matens ömtåliga smaker och texturer, vilket gör den till en idealisk metod för att laga ömtåliga ingredienser.

Flambering, är en matlagningsteknik där alkohol, vanligtvis konjak, tillsätts i en het panna och sedan antänds. Lågorna används för att laga maten, och även för att förstärka smaken då sockerarterna i alkoholen karamelliseras.

Glasering, är en teknik där ett tunt lager av vätska, som en sirap eller glasyr, borstas eller hälls över maten för att ge smak och glans. Ett vanligt exempel på glasering är en söt glasyr penslad över skinka eller grillat kött.

Redning, att reda/förtjocka något är en matlagningsteknik där konsistensen av en vätska görs tjockare genom att man tillsätter ett förtjockningsmedel, såsom majsstärkelse, mjöl eller arrowrot eller genom att reducera vätskan genom att sjuda eller koka.

Wokning, avser metoden att laga mat i en rundbottnad panna som kallas wok, tekniken innebär att ingredienser snabbt omrörs över hög värme med en liten mängd olja. Detta gör att alla ingredienser kan tillagas jämnt och snabbt, vilket resulterar i en smakrik och vällagad rätt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar