fbpx
Hem TipsMat Tips för att göra den perfekta risotton – en krämig och läcker rätt för alla tillfällen

Tips för att göra den perfekta risotton – en krämig och läcker rätt för alla tillfällen

av Redaktionen
white ceramic plate with food on black table

Risotto är en klassisk italiensk rätt som är känd för sin krämiga konsistens och rika smak. Det är en mångsidig rätt som kan serveras som huvudrätt, tillbehör eller till och med som en lätt och enkel lunch. Även om rätten kan verka lite svår till en början att göra så är det faktiskt ganska enkelt att göra en risotto – så länge du följer några råd

Använd rätt ris

Nyckeln till att göra en bra risotto är att använda rätt typ av ris. Arborio, Carnaroli eller Vialone Nano är de bästa sorterna att göra risotto på eftersom de har en hög stärkelsehalt, vilket hjälper till att skapa den där krämiga konsistensen som man vill åt.

Stek riset

Att steka riset i lite smör eller olja innan du tillsätter vätskan hjälper till att frigöra den naturliga stärkelsen och förstärker smaken.

Tillsätt vätskan gradvis

Att tillsätta vätskan gradvis och röra om mycket är avgörande för att få till en krämig risotto. Omrörning hjälper också till att frigöra mer stärkelse från riset och fördela det jämnt över hela rätten. När det kommer till vätska är det ju buljong som gäller (se nästa steg) – men glöm för all del inte att ha i vitt matlagningsvin också.

Använd kyckling- eller grönsaksfond

Om du använder kyckling- eller grönsaksbuljong i stället för vatten så ger du den en djupare smak. Se också till att fonden är varm innan du rör ner den i riset.

Överkoka inte riset

Risotton ska kokas tills den är krämig och riset är al dente. Överkokning av riset kommer att resultera i en mosig, grynig och inte så god rätt.

Använd färska ingredienser

Färska ingredienser som ost, örter och grönsaker kommer att förhöja smaken på risotton. Riven parmesanost är ett klassiskt val, men andra ostar som Gorgonzola, Pecorino eller Fontina kan också användas.

Till sist: När risotton är klar och redo att serveras kan du avsluta med att ringla över lite olivolja.

5 förslag på goda risottos

Svamprisotto – En klassisk och tröstande rätt som kombinerar svampens jordiga smak med en krämig och fyllig risotto.

Tomat och basilikarisotto – En lätt och smakrik rätt som är perfekt till sommaren. Färsk basilika och saftiga tomater kombineras med en krämig risottobas för att skapa en läcker och mättande måltid.

Risotto med butternutpumpa – Denna höstinspirerade rätt ger oss ett bra sätt att använda den naturliga sötman hos butternut pumpan. Den krämiga risotton ger en perfekt kontrast till pumpans lätt söta och nötiga smak. 

Skaldjursrisotto – En utsökt måltid som kombinerar risottons djupa smaker med den fräscha smaken av skaldjur. Räkor, pilgrimsmusslor och krabba är populära val i denna rätt, men alla typer av skaldjur kan användas.

Genom att följa dessa tips kommer du kunna göra en perfekt risotto som är krämig, smakrik och som garanterat imponerar på dina gäster. Oavsett om du serverar den som en huvudrätt eller som ett tillbehör är risotton en läcker och mättande rätt som nu när du kan den kommer dyka upp ofta i ditt kök.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar