fbpx
Hem Bakning Goda råd till dig som är nybörjare på att baka

Goda råd till dig som är nybörjare på att baka

av Redaktionen

Att baka är för många en rolig, spännande och mysig aktivitet – medan det kan vara lite skrämmande för andra, speciellt om man inte känner sig så bekant med de grundläggande kunskaperna. Känner du dig träffad? I så fall är den här artikeln något för dig. Här kommer vi att dela med oss av några viktiga tips och tricks som garanterat kommer att få dig att ha mer koll i köket när du ska baka

Följ receptet

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg när man bakar är att alltid följa receptet. Även om det kan vara frestande att byta ut eller justera ingredienserna, rekommenderar vi att du följer receptet för att inte orsaka onödigt kaos. 

Rumstempererade ingredienser 

Ett annat viktigt tips är att se till att alla dina ingredienser är i rumstemperatur innan du börjar med bakningen. Detta är särskilt viktigt för ingredienser som smör, ägg och mjölk. Är de för kalla eller för varma kan det påverka slutresultatet av bakningen. Om du glömmer att ta ut dina ingredienser ur kylen i förväg kan du snabbt få dem till rumstemperatur genom att köra dem i mikrovågsugnen eller lägga dem i en behållare i diskhon och spola varmt vatten runt om (inte i behållaren!)

När du ska måtta 

När det kommer till att måtta upp dina ingredienser är det viktigt att vara exakt. Att använda för mycket eller för lite av en ingrediens kan faktiskt göra stor skillnad på resultatet. För att säkerställa noggrannheten rekommenderar vi faktiskt att man investerar i en köksvåg. Detta hjälper dig att få exakta mått, vilket gör bakningen enklare och mycket roligare!  

Blanda och vispa aktsamt 

När det kommer till att blanda ihop dina ingredienser, är det bra om du alltid är noga med att inte blanda eller vispa för hårt. Detta kan leda till tyngre och mer kompakta bakverk. Kräver ett visst recept något annat bör du självklart följa det. 

Förbereda bakformarna

Ett av de vanligaste misstagen som nybörjare gör är att de inte förbereder bakformarna ordentligt. För att säkerställa att dina bakverk inte fastnar på plåten, klä den alltid med bakplåtspapper. För bakformar – smörj alltid med smör. Har du inget bakplåtspapper till plåten går det lika bra att smörja den med lite smör eller rapsolja istället. Detta gör det också lättare att få bort dina bakverk från formarna när de är färdiggräddade. 

Var inte rädd för att misslyckad

Slutligen, var inte rädd för att misslyckas i köket. Bakning är ett bra sätt att få utlopp för sin kreativitet, och när du blir mer van med att baka kan du prova att experimentera med olika ingredienser, smaker och tekniker. Misslyckas du en gång är det inte hela världen – fortsätt och så ska du se att det snart kommer gå jättebra. 

Ta på ditt förkläde, sätt på ugnen och låt oss börja baka!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar