fbpx
Hem TipsMat 6 tips till dig som ogillar att laga mat

6 tips till dig som ogillar att laga mat

av Redaktionen

Många människor ogillar att laga mat och det kan bero på flera olika saker. Känner du igen dig? Oavsett din anledning så vill vi tro att du kan ha nytta av de här tipsen. Du behöver inte lära dig att älska laga mat men vi hoppas att du kanske upplever att det blir lite enklare (och lite roligare) att ställa dig i köket hädanefter. Så här kommer 6 tips till dig som älskar att äta mat men helst slipper att laga den.  

Uppgradera dina köksredskap

Överväg att uppgradera och investera i några högkvalitativa men mångsidiga köksredskap. Som exempelvis en kraftfull blender, stavmixer eller några riktigt bra knivar  – köksutrustning som dessa är designad för att göra din matlagning enklare. Om du har slöa knivar, flagnande nonstick-pannor och andra föremål som gör matlagningen svårare, kasta bort dem och köp något bättre. Du kommer att häpna över hur stor skillnad riktigt bra köksredskap faktiskt gör. 

Välj enkla måltider

One-pot måltider är bra rätter för de som inte orkar lägga ner så mycket tid i köket. De är väldigt enkla och innehåller oftast bara ett fåtal ingredienser. När du gör en one-pot eller ”allt i en gryta” lägger du en massa gott och låter det stå och puttra – en liten tid senare har du en god middag, nästan ingen disk och mer tid för det du tycker är roligt.

Gör storkok en gång i veckan

Välj en dag, till exempel söndag, och gör storkok inför veckan som kommer. Förvara det portionsvis i kylen eller frysen för att sen bara plocka fram och värma upp när du behöver.  Sedan kan du förvara saker i kylen och frysen tills du behöver dem. 

Låt dig inspireras på sociala medier

Vad är ett enkelt sätt att njuta av matlagning? Jo att leta efter inspirerande personer som lägger upp inspirerande matlagningsvideos på sociala medier. De är inte bara roliga att titta på, utan motiverar även en själv till att laga mat och prova nya saker. Välj något som du tycker ser gott ut och följ bara stegen i videon. 

Laga en gång, ät två gånger

Du kanske inte har tid för att göra storkok eller så känner du helt enkelt inte för att äta samma måltid flera dagar i rad. Då är det här ett busenkelt tips: Nästa gång du lagar mat – Gör dubbla portioner så har du morgondagens lunch eller middag kirrad i alla fall. 

Och viktigast: Laga det du tycker om

Älskar du att äta mat men inte att laga mat? Att då laga maträtter som är enkla men inte så goda kommer inte göra saken bättre. Vi rekommenderar att du istället gör en lista över de rätter du gillar mest och sen letar upp recept på dem. När du har tillagat dem ett visst antal gånger behöver du så småningom inte titta på recepten längre. Det kommer kännas lite roligare att laga mat (eller i alla fall att laga de här rätterna) eftersom du har fått lite mer självförtroende. Kanske tycker du till och med att det är lite roligt att lägga till din egna touch på rätten?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar