Med några få enkla ingredienser och lite kärlek kan du göra din alldeles egen perfekta pasta! Den här pastatypen som vi ger recept på nedan är en traditionell pasta med både äggvita och äggula. Vi rekommenderar att börja med den här eftersom den är den lättaste pastadegen att arbeta med.
Ingredienser:
5 dl durumvete
4 stora ägg
1 msk olivolja
Det här behöver du när du gör pastan:
Kavel
Gaffel
Skärbräda (trä eller marmor)
Kniv
Steg 1: Gör degen
-Lägg mjölet i en hög på en ren skärbräda (marmor eller trä är bäst).
-Gör en stor grop i mitten av mjölet. Det ska vara tillräckligt stort för att rymma alla ägg.
-Knäck äggen och häll ner dem i hålet.
-Tillsätt olivoljan och vispa upp äggen med en gaffel.
Steg 2: Knåda degen
-Dra långsamt ner mjölet från sidorna tills äggen har absorberats av mjölet.
-När blandningen börjar gå ihop så mjölar du händerna och knådar den tills du får en fin, len och elastisk deg. (cirka 10 minuter).
-Rulla degen till en slät boll.
Steg 3: Låt degen vila
-Lägg degbollen i en liten skål och täck med en duk eller plastfolie.
-Låt degen vila i minst 1 timme i rumstemperatur eller upp till 1 dygn i kylen.
-Om degen har stått i kylskåp, låt den stå i rumstemperatur i minst 1 timme innan du kavlar och formar den.
Steg 4: Rulla pastan
-Mjöla arbetsytan lätt.
-Forma bollen till en grov cirkel. Dela den i två delar om du föredrar att arbeta med mindre deg i taget.
-Börja kavla degen som du kavlar vilken deg som helst (typ bulldeg).
-Börja i mitten och kavla bort från dig till ytterkanten.
-Vänd degen ett kvarts varv och upprepa detta tills du arbetat dig runt ett varv. Degarket ska vara ganska tunt.
-Strö en liten mängd mjöl på degen när och om den börjar fastna på arbetsytan eller kaveln.
Steg 5: Välj form på din pasta
Det finns en hel del pastasorter att välja mellan, allt från tagliatelle, spaghetti, ravioli eller pappardelle. Det är ditt val och du kan enkelt googla dig fram vilka som finns och hur du gör dem.
Steg 6: Koka pastan
Nu när du har gjort klart din alldeles egen pasta och format den – varför inte passa på att göra en god pastasås att servera den med? Sen har du middagen färdig på 5 minuter.
-Koka upp en stor kasrtull med vatten. Se till att salta generöst.
– Tillsätt pastan och koka i 3–4 minuter, eller tills den är al dente. Kom ihåg att alltid smaka under tiden den kokar så du inte blir överkokt!
-Häll av pastan och tillsätt den i din stekpanna tillsammans med en skvätt pastavatten. Rör ihop allt tills pastan är väl täckt av all pastasås.
-Riv ner lite färsk parmesanost och nymalen svartpeppar. Smaklig måltid!