Augusti betyder jobbstart, skolrutiner och mindre tid i köket – men maten ska fortfarande smaka hemlagat och gott. Här är fem älskade svenska husmansrätter som passar perfekt till vardags, en för varje dag måndag till fredag. Snabba, enkla och garanterat populära runt matbordet.
Måndag: Köttbullar med potatismos och lingonsylt
Ingredienser (4 portioner):
– 400 g blandfärs
– 1 ägg
– 1 dl mjölk
– 0,5 dl ströbröd
– 1 liten gul lök, finhackad
– Salt och peppar
– 800 g potatis
– 2 msk smör
– 1 dl mjölk
– Lingonsylt till servering
Gör så här:
- Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla i 5 minuter.
- Tillsätt ägg, lök, färs, salt och peppar. Rör ihop till en smet.
- Forma till små köttbullar och stek i smör tills genomstekta.
- Skala och koka potatis mjuk.
- Mosa potatisen med smör och mjölk, smaka av med salt.
- Servera köttbullarna med mos och lingonsylt.
Tisdag: Ugnsfalukorv med potatis och senapssås
Ingredienser:
– 400 g falukorv
– 800 g potatis
– 1 msk smör
– 2 msk senap
– 2 dl grädde
– 1 tsk soja
– 1 tsk majsstärkelse
– Salt och peppar
Gör så här:
- Skiva falukorven och lägg i en ugnsform.
- Vispa ihop grädde, senap, soja och majsstärkelse.
- Smaka av med salt och peppar och häll såsen över korven.
- Gratinera i 200 grader i cirka 20 minuter.
- Koka potatisen under tiden.
- Servera korven med potatis och senapssås.

Onsdag: Stekt fläsk med löksås
Ingredienser:
– 400 g rimmat stekfläsk
– 1 gul lök
– 2 msk smör
– 2 msk vetemjöl
– 4 dl mjölk
– Salt och peppar
– 800 g potatis
Gör så här:
- Skär fläsket i skivor och stek knaprigt.
- Skala och koka potatisen.
- Hacka löken och fräs i smör tills den mjuknat.
- Pudra över mjölet, rör om och tillsätt mjölken under omrörning.
- Låt såsen sjuda i några minuter, smaka av.
- Servera med fläsk och potatis.

Torsdag: Pannbiff med lök och gräddsås
Ingredienser:
– 400 g blandfärs
– 1 ägg
– 1 dl mjölk
– 0,5 dl ströbröd
– 1 gul lök
– 2 dl grädde
– 1 msk soja
– 800 g potatis
Gör så här:
- Blanda färs, ägg, mjölk, ströbröd, salt och peppar till en smet.
- Forma till biffar och stek gyllenbruna på båda sidor.
- Skiva löken och fräs tills den fått färg.
- Häll på grädde och soja, låt koka ihop till sås.
- Koka potatisen under tiden.
- Servera biffarna med sås och potatis.
Fredag: Fiskgratäng med dill och citron
Ingredienser:
– 400 g torskfilé
– 2 dl grädde
– 1 citron (zest och saft)
– 1 msk dill
– 800 g potatis
– 1 msk smör
– 1 dl mjölk
– Salt och peppar
Gör så här:
- Lägg torskfiléerna i en smord ugnsform.
- Blanda grädde, citronzest, citronsaft, dill, salt och peppar.
- Häll såsen över fisken.
- Tillaga i 200 grader i cirka 20 minuter.
- Skala och koka potatisen mjuk, mosa med smör och mjölk.
- Servera gratängen med potatismos.
Med de här fem klassiska vardagsrätterna blir det enkelt att laga god mat även under hektiska augustikvällar. Husmanskosten håller än – den mättar, värmer och samlar familjen runt bordet. Spara listan, veckoplanera i lugn och ro och njut av svensk mattradition hela veckan lång.
