fbpx
Hem Lättlagat 7 matlagningstips som underlättar stressiga vardagskvällar

7 matlagningstips som underlättar stressiga vardagskvällar

av Redaktionen

Det finns inget som är lika stressigt som vardagskvällar, med hämtning på skolan, läxläsning och allt vad det innebär. Att samtidigt få till en bra måltid som både passar kräsna småbarn och vuxna människor kan vara en rejäl utmaning. Innan du plockar fram mobilen och beställer något från foodora – överväg att läsa igenom dessa 7 tips så kanske matlagningen känns lite lättare nästa gång.  

Gör en måltidsplan 

Detta kan vara så enkelt som att skriva en inköpslista eller bara ta 30 minuter på söndagskvällen när barnen lagt sig och tänka lite på olika måltider för kommande veckan. Att få en överblick över vilka måltider som ska lagas varje dag kommer eliminera stressen och spara tid.

Var inte rädd för att ta genvägar

Tidsbesparande lösningar är i allmänhet värt att spendera lite extra pengar på; detta kan nog de flesta småbarnsföräldrar hålla med om. Nästa gång du åker iväg och handlar föreslår vi att du unnar dig sånt som får matlagningen att gå snabbare. Köp färdigskurna produkter som exempelvis färdigtärnad lök, klyftpotatis, frysta grönsaker, färdigportionerade rispåsar som går snabbt att tillaga etc. Visst, det kostar lite mer men det kan det vara väl värt.

Avancera inte – håll det enkelt

Det är alltid frestande att testa nya recept för att variera menyn, men vardagar är inte den lämpligaste tiden att experimentera med nya saker. Barn behöver mat fort och då gör du dig en tjänst genom att laga enkelt. Spara recepten som du vill prova till helgerna istället. Satsa istället på att göra en enkel måltid mer spännande genom att lägga upp maten på ett annat roligt sätt. Ett annat tips är att servera frukost till middag (typ ägg och yoghurt). Om du har ont om tid kan ett mellanmål fungera som middag också.

Lägg några timmar på storkok 

Bästa hacket som du nog hört tusentals gånger. Det kan verka tråkigt att behöva stå i 3-4 timmar på en ledig helg och laga mat, men du kommer tacka dig själv senare. Det behöver inte vara avancerade rätter, tänk ut 2 recept som du kan laga mycket av och självklart något som barnen tycker om. Sen har du hela veckans mat färdig och du kan få tid till så mycket annat.

Gör mer – få rester 

Orkar du inte laga storkok på helgen? Dubbel upp på antal portioner när du lagar din mat på vardagskvällen och du har rester. Frys in resterna så kan du värma upp och servera en annan dag. Dina barn kommer inte att känna skillnaden.

Resterna är morgondagens middag

Ibland är vi lata och har för vana att slänga den sista skeden med majs, de fyra sista köttbullarna och bottenskrapet i makaronikastrullen. Men gör inte det. Du kommer bli förvånad över att de rester som du sparat från idag och igår faktiskt kan utgöra en måltid för nästkommande dag. Blanda helt enkelt överblivna ingredienser i en skål med pasta och toppa med ost eller stek det tillsammans med ris. Allt går att göra.

Förbered frukt och grönsaker

Har du en minut över på söndagskvällen eller någon gång under dagen? Ta fram lite frukt och grönsaker och hacka dem. Att ha dem redo till kvällen kan spara dig många minuter när du ska laga mat. När alla dina grönsaker och frukter är skurna i mindre bitar, lägg dem i påsar eller i lufttäta behållare och förvara dem i kylen tills de ska ätas. Viktigt: Glöm inte bort dem i kylen utan ät gärna upp dem inom 1–2 dagar.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar