fbpx
Hem Tips 17 livsmedel som inte behöver förvaras i kylskåpet

17 livsmedel som inte behöver förvaras i kylskåpet

av Redaktionen

Avokado

Vill du äta din avokado så snart som möjligt ska du inte förvara den i kylen – den mognar snabbare när den förvaras i rumstemperatur.

Basilika

Basilika (och de flesta färska kryddorna) lämnas bäst i rumstemperatur med stjälkarna nedsänkta i vatten. 

Paprika

Skalet på paprikorna tappar sin krispighet när det förvaras i för låga temperaturer. 

Gurka

Om du förvarar gurkor i kylen blir de vattniga och sladdriga ganska fort. Om du väljer att kyla dem är det bäst att slå in dem i plast för att minimera fukten från att komma in.

Lök

En hel lök bör helst förvaras på en sval, mörk plats. De innehåller stärkelse som gör att de blir fuktiga snabbt vilket gör att de förstörs om de är i kylen för länge. Däremot bör du förvara en skuren lök i en behållare i kylskåpet.

Vitlök

Liksom lök förvaras vitlök bäst på en sval, torr plats. I kylskåpet blir den mjuk och tråkig. 

Potatis

Det är bäst att förvara din potatis i en papperspåse. Fukten i kylskåpet kan snabbt göra dem gryniga och mjuka.

Tomat

Att förvara dina tomater i rumstemperatur säkerställer att de behåller sin smak och saftighet.

Bananer

Bananer behöver varmare temperaturer för att mogna och smaka som bäst, vilket innebär att kylen inte är rätt plats för dem. Har du råkat lägga en banan i kylen någon gång? Då kanske du även har märkt att skalet börjat svartna. Det är på grund av den kalla temperaturen.   

Ägg

Du kan förvara ägg i kylen men de trivs lika bra i ett svalt skåp eller skafferi. Vänd den toppiga sidan nedåt, så luftblåsan som finns i ägget hamnar överst. Detta gör att gulan inte går emot skalet.

Citrusfrukter

Citrusfrukter som citron och lime ska läggas i en skål på köksbänken. Viktigt när du har frukter i en skål är att snabbt ta bort dem som börjar se dåliga ut, mögel kan snabbt spridas till andra frukter i skålen.

Meloner

Hela meloner ska lämnas ute i rumstemperatur så att de kan mogna. De bör endast förvaras i kylen när de har skivats. Meloner som står i rumstemperatur är mycket godare att äta då sötman har en tendens att försvinna i kalla temperaturer.

Olivolja

Olivolja bör ställas på en sval, mörk plats. Att förvara den i kylen ger den en mer hårdare, smörliknande konsistens. 

Honung

Undvik att ställa honungen i kylskåpet. Det blir nästintill omöjligt att få ut något ur förpackningen. Den låga temperaturen i kylskåpet gör att den kristalliserar och stelnar.  

Bröd

Att frysa in ditt bröd är ett lifehack i sig. Men att lägga det i kylen kommer bara göra det torrt och tråkigt.

Kaffe

Kaffe hör hemma i skafferiet om du vill behålla alla smaker och aromer. Kylan utgör i sig inget hot men det gör fukten i kylskåpet – det bör därför alltid förvaras torrt och helst i originalförpackningen. 

Aubergine

Denna grönsak har en tendens att tappa smak i kylen, men är samtidigt känslig för att vistas i rumstemperatur. Så tipset är att tillaga den så snart som du har köpt den.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar