Eftersom fler och fler människor äter mindre och mindre kött, är det troligt att det kommer att finnas någon vegetarian vid bordet denna jul. Oavsett om det är du, en vän eller familjemedlem så borde du ta en titt på dessa recept som fungerar som ett substitut till julskinkan. Och vem vet, kanske är det inte bara vegetarianerna som kommer älska dem?
Ugnsbakat kålhuvud
Denna underbara rotsaken är ett perfekt substitut för vegetarianer. Den är välsmakande, söt och salt på utsidan och supermör på insidan.
Ingredienser:
- 1 medelstort kålhuvud
- 8–10 matskedar smör
- 2 vitlöksklyftor
- 4 teskedar salt
- Peppar efter smak
Gör såhär:
- Värm ugnen till 220 grader
- Ta fram kålhuvudet och ta bort det yttersta lagret. Skölj huvudet så gott du kan. Skär sedan av stjälkdelen av kålen och kvarta upp på längden.
- Riv av 4 bitar folie som är tillräckligt långa för att täcka varje kålklyfta. Lägg varje del på en foliebit.
- Tillsätt 2–3 matskedar smör i varje foliebit. Finhacka 2 vitlöksklyftor och fördela jämt på kålklyftorna.
- Salta och peppra och rulla sedan in kålen i folie. Du kan även placera ett extra lager åt andra hållet för att säkerställa att det är tätt tillslutna.
- Lägg på en plåt och låt stå i ugnen i cirka 1 timme eller tills kålen är fin och mör.
- Ta ur ugnen, tillsätt ytterligare salt och peppar efter smak och njut!
- Riv lite parmesan över för extra smak!
Balsamico glaserad blomkål
En helstekt blomkål är en perfekt vegetarisk huvudrätt. Det här receptet är lätt att slänga ihop och kommer göra susen på julbordet.
Ingredienser:
- 1 blomkål
- 10 körsbärstomater
- 1 rödlök, skuren i klyftor
- 3 matskedar olivolja
- 2 dl balsamvinäger
- 1 dl brunt socker (farinsocker)
- 2 matskedar färsk hackad persilja (till garnering)
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Skär av bladen och stjälken på blomkålen och ställ den platt på en ugnsform.
- Lägg på körsbärstomaterna och lökklyftorna. Krydda med salt och ringla över olivolja.
- Ta fram en liten kastrull och vispa ihop balsamico och farinsocker. Koka upp och låt omedelbart sjuda. Låt puttra tills det reducerats ner till hälften. Rör om emellanåt. Detta tar cirka 10–15 minuter.
- Pensla balsamico glazen över blomkålen. Spara lite av glazen till senare.
- Rosta blomkålen tills den är gyllene och mjuk. Detta brukar ta minst 1,5 timme.
- Medan blomkålen rostas i ugnen kan du med jämna mellanrum pensla med mer glaze.
- Ta ut blomkålen och garnera med persilja innan servering. Njut!
Lönnsirapsgriljerad pumpa
Har du någonsin provat ugnsgrillad pumpa? Om inte så är det här är en riktigt suverän rätt till vegetarianer som inte vill smaka på den traditionella julskinkan.
Ingredienser:
- 1 stor pumpa, cirka 1–1,5 kilo (exempelvis butternut, hubbard eller delicatapumpa) kärnad och skuren i cirka 8-10 klyftor
- 2 matskedar lönnsirap
- 2 matskedar olivolja
- 2 matskedar hackad färsk timjan
- ½ tesked kryddpeppar
Såhär gör du:
- Värm ugnen till 220 grader. Blanda ihop lönnsirap, olja, timjan och kryddpepapr i en liten skål.
- Lägg pumpan på en stor plåt med bakplåtspapper.
- Tillsätt hälften av lönnsirapblandningen och rör om.
- Krydda med salt och peppar.
- Ställ in pumpan i ugnen och rosta i 20 minuter.
- Tillsätt den återstående lönnsirapsblandningen och rosta ytterligare i 20–30 minuter eller tills pumpan är mjuk och fått färg.
- Hoppas det smakar!