Att hälsosam mat är viktigt för dig och ditt välmående är ingen nyhet. Att äta en mer hälsosam kost ger dig mer energi, hjälper dig att hålla en hälsosam vikt och kan till och med minska risken för olika typer av sjukdomar. Strävar du efter att äta en mer hälsosammare kost men är inte riktigt säker på var du ska börja? Här är 10 tips som hjälper dig en bit på vägen
- Välj bra kolhydrater istället för att utesluta kolhydrater helt
Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Välj fullkorn och fiberrika alternativ som fullkornspasta, bönpasta, rågbröd, knäckebröd, havregryn, bönor och linser. Sluta inte med kolhydrater helt – de gör dig mätt och glad.
- Välj mat med hälsosamma fetter, begränsa mat med hög halt av mättat fett och undvik mat med transfett
Växtoljor, nötter och fisk är några av de hälsosammaste källorna. Tillaga din mat med raps-, majs-, oliv-, jordnöts-, kokos, – eller solrosolja istället för smör eller margarin.
- Välj en fiberrik kost, rik på fullkorn, grönsaker och frukt
Börja dagen med havregrynsgröt och byt ibland ut vitt ris mot bulgur eller quiona. För ännu mer fiber, toppa dina flingor med bär, pumpafrön eller mandlar.
- Få in mer färg i din kost genom att lägga till mer frukt och grönsaker
Försök täcka minst hälften av tallriken med grönsaker. Har du svårt att äta grönsaker råa? Lägg till stekta tärnade grönsaker – som paprika, broccoli eller spenat i en omelett istället.
- Kalcium är viktigt för din muskelfunktion – men mjölk är inte enda alternativet
Vad gör man om man inte tycker mjölk är gott? Komjölk är inte den enda källan till kalcium. Spenat, nötter, yoghurt, keso och vegetabiliska alternativ till mjölk är alla bra alternativ för att få i sig mer av kalcium.
- Vatten är bäst om du vill släcka din störst
Hoppa över läsk och saft och drick inte kopiösa mängder av mjölk och juice till middagen. Lägg till bär eller skivor av lime, citron eller gurka i vattnet istället.
- Att äta mindre salt är bra för alla
Välj mer färska livsmedel och färre bearbetade livsmedel. Bearbetade livsmedel har mycket högre saltinnehåll. För mycket av salt/natrium kan bidra med förhöjt blodtryck och i sin tur öka risken för hjärninfarkt, hjärtsvikt och njurskador. Istället för att använda salt, lägg till smak till dina måltider med en skvätt citronsaft, en skvätt saltfria kryddblandningar eller färska örter.
- Välj magrare bitar av nötkött och fläsk, ät fågel utan skinn och införliva mer fisk i din kost
Försök begränsa portionerna och låt istället grönsakerna vara din huvudingrediens på tallriken. Överväg att ha en ”köttfri-dag” minst en gång i veckan.
- Undvik processad mat så mycket det går
Godis, mat gjord av högraffinerade spannmål (vitt bröd och vitt ris) och läskedrycker ger en snabb höjning av ditt blodsocker – vilket kan få dig att känna dig mer trött och orkeslös.
- Laga din egen mat hemma
Detta gör att du kan kontrollera ingredienserna i din mat och sänka intaget av salt och bearbetad mat. Du kan själv kontrollera portionsstorlekarna, laga i större mängd och äta flera dagar i rad – så genom detta sätt sparar du även pengar