fbpx
Hem Hälsa Pickla dina egna grönsaker – så gör du

Pickla dina egna grönsaker – så gör du

av Redaktionen

Att lägga in, även kallat “pickla” grönsaker, är ett bra sätt att bevara säsongens skörd och ett fantastiskt sätt att addera en explosion av smaker till alla sorters rätter. Nedan kommer du få ta del av några goda recept på picklade krispiga gurkor, syrliga citroner eller kryddiga jalapeños som vi tror att du kommer att tycka om. Enkelt att göra är det också! 

Varför ska du pickla dina egna grönsaker istället för att köpa färdiga?

Att göra egna inlagda grönsaker ger dig kontroll över smakerna och ingredienserna du använder. Du kan anpassa inläggningarna efter din egen smak och du vet exakt vad som använts i varje burk. Dessutom är det mycket mer prisvärt och det bidrar även till att minska ditt matsvinn då man hemma kan använda överflödiga grönsaker och frukter.

Innan du börjar med inläggningen är det viktigt att ha rätt utrustning till hands. Här är några grundläggande saker du behöver:

  • Glasburkar med tättslutande lock – se till att de är ordentligt rengjorda och steriliserade innan du använder dem för att undvika kontaminering.
  • En stor kastrull eller gryta till att koka inläggningslagen.
  • En tratt för att fylla burkarna utan spill.
  • En skärbräda och kniv för att förbereda ingredienserna.
  • Steg för steg-guide om hur du lägger in

Nu när du har rätt utrustning på plats är det dags att börja inläggningen. Här är en enkel guide som beskriver hur du ska göra:

Förbered ingredienserna: Tvätta och skär grönsaker, frukter eller andra ingredienser enligt receptet. Se till att de är jämnt skurna så bitarna inte blir olika “tillagade”
Gör inläggningslagen: Blanda ingredienser som vinäger, vatten, socker, salt och kryddor i en kastrull. Värm blandningen på spisen tills sockret och saltet löses upp helt.
Fyll burkarna: Placera ingredienserna i glasburkarna och häll sedan den varma lagen över dem med hjälp av en tratt. Se till att täcka ingredienserna helt med lagen.
Förslut burkarna: Stäng burkarna med locken och se till att de är ordentligt förseglade.
Förvara: Låt burkarna svalna till rumstemperatur och förvara dem sedan i kylskåpet eller på en sval, mörk plats i flera dagar eller veckor så att smakerna hinner sätta sig. 

Populära recept

Här är några grönsaker vi tycker att du ska prova att lägga in

  • Inlagd gurka med dill och vitlök.
  • Syrliga inlagda rödlökar med rödvinsvinäger.
  • Kryddiga inlagda morötter med chili och ingefära.
  • Citroninläggning med rosmarin och svartpeppar.
  • Inlagda jalapeños med lime och koriander.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar