Ibland är det de små detaljerna som gör den största skillnaden. Här är några enkla tips för förberedelse, matlagning och smaksättning som är utformade för att höja och förbättra smakerna åt dina rätter
- Hacka grönsakerna i samma storlek
Om morötterna som du ska tillaga är jämna i storleken så tillagas de även jämt. Så tänk på det när du skivar eller hackar dem. På detta sätt undviker du att vissa bitar är för hårda och vissa sönderkokade.
- Tillsätt inte ingredienserna förrän oljan är tillräckligt varm
Om oljan inte är klar kommer maten att suga upp den istället för att fräsa den. Resultatet? Det kommer inte att smaka lika bra. Du vill ha oljan tillräckligt varm så att den skvalpar när du flyttar på pannan – men aldrig så varm att den ryker.
Tillsätt inte ingredienserna förrän oljan är tillräckligt varm.
- Torka av kött med pappershandduk
Kött och fisk har oftast ett lager av fukt på utsidan, så det är viktigt att se till att bli av med det om du vill ha en bra stekyta på köttet. Det snabbaste sättet är att torka/dutta det du ska steka med en lite hushållspapper innan du lägger den i pannan.
- Tillsätt alltid vitlöken sist
Eftersom vitlök väldigt lätt bränns när den steks, kräver många recept att du ska lägga till den sist. Det är en bra regel, särskilt om den är hackad eller riven. Så om du ska steka lök, paprika och vitlök. Börja då med löken först, sen paprikan sen vitlöken.
- Krydda saker som svamp och zucchini efter att de fått färg, inte innan
Både svamp, zucchini och aubergine innehåller väldigt mycket vatten. Att tillsätta salt för tidigt kommer göra grönsaken mer fuktig (då salt drar ut vattnet). Vänta istället med saltet tills du ser att din grönsak fått färg och ser torrare ut.
- Skölj riset och undvik klumpar
Du får ett mycket godare ris genom att sila av det i vatten innan tillagning. När du gör detta tar du bort lite av stärkelsen som annars kan få riset att klumpa ihop sig.
- Hacka inte vitlök och lök i förväg
När du hackar vitlök och lök har du säkert märkt av skarpa lukter. Dessa lukter kan lätt ta sätta sig och ta över smaker på andra livsmedel om du lägger dem i kylen. Så det är alltid bäst att skära dem precis innan tillagning. Om du får massor av hackad lök över kan du blötlägga det i en lösning av bakpulver och vatten (1 matsked bakpulver till 2 deciliter vatten). Detta neutraliserar lukterna lite. Glöm inte att skölja hacket noggrant efteråt bara.
- Använd hela tomaten
Fröna och den sladdriga gelén inuti tomaten innehåller faktiskt det mesta av smaken på tomaten. Så ett tips är att inte kärna ut tomaten, såvida det inte krävs i ett recept där överskott av vätska förstör maträtten.
- Tillsätt färska örter vid rätt tidpunkt
Lägg till tåliga örter som timjan, rosmarin, oregano, salvia och mejram till rätter tidigt i tillagningsprocessen; på så sätt släpper de maximal smak samtidigt som de säkerställer att deras konsistens blir mindre påträngande. Spara lite mer känsliga örter som persilja, koriander, dragon, gräslök och basilika till sista stund. De förlorar lätt annars sin fräscha smak och färg.