Hem ReceptFilip Poon och Mustiga Mauri lagar saftiga kroppkakor – se receptet här

Filip Poon och Mustiga Mauri lagar saftiga kroppkakor – se receptet här

av Redaktionen

Matnörderi och maxad husmanskost – när Filip Poon och Mustiga Mauri möts i köket blir det både kul och gott. I det här avsnittet lagar de klassiska kroppkakor med riktigt saftig fyllning, brynt smör och sötsyrliga lingon.

@filippoon

Det är den tiden på året igen då Kroppkakor åker fram på tallriken! Glöm inte att spara receptet! 📍 Och få personer äter kroppkakor så mysigt som @Mauri Hermundsson Recept: Kroppkakor: Ca 9st kroppkakor 1kg mjölig potatis, skalad och kokt Ca 3dl mjöl ( kan absolut behövas mer ) 2ägg 1tsk salt 500g rimmat stekfläsk, tärnad 2 gullök, tärnad 1tsk peppar 1 ½ msk kryddpepparkorn, mortlade 50g smör lingon: 250g lingon 1dl socker 250g Brynt smör Gör så här: Koka potatisen pressa den genom potatispress. låt svalna något. Tillsätt sedan ägg, salt och mjöl och blanda ihop till en deg, (beroende på hur mycket vätska potatisen sugit in så varierar mjölmängden) den ska kännas nästan som en pastadeg. / gnocchi deg. Stek fläsket, gullöken pepparn och kryddpepparn i en het stekpanna, tillsätt smör. Låt svalna. När degen sen är klar så rulla ut degen till en rulle, skär bitar av den och platta ut degen med mjölad hand, skopa i ca 1 msk av fläskblandningen och vik ihop degen. Koka sedan kroppkakorna i saltat vatten tills dom flyter upp till ytan ca 5-8min. Lyft av och servera med lingon och brynt smör, allternativt stek kroppkakorna för en extra frasig yta i smör och rapsolja. #husmanskost #kroppkakor #middag #lunch #mat #middagstips #lärdigpåtiktok

♬ originalljud – Filip Poon

Recept: Saftiga kroppkakor (ca 9 st)

Deg:
1 kg mjölig potatis, skalad och kokt
Ca 3 dl vetemjöl (justera efter konsistens)
2 ägg
1 tsk salt

Fyllning:
500 g rimmat stekfläsk, tärnat
2 gula lökar, tärnade
1 tsk svartpeppar
1 ½ msk kryddpepparkorn, mortlade
50 g smör

Tillbehör:
250 g lingon + 1 dl socker
250 g brynt smör

Så gör du:

  1. Koka potatisen mjuk, pressa den och låt svalna något.
  2. Blanda potatisen med ägg, salt och mjöl till en smidig deg. Den ska kännas som en gnocchideg – fast men mjuk.
  3. Stek fläsk, lök, peppar och kryddpeppar i panna. Avsluta med smöret. Låt svalna.
  4. Rulla ut degen till en rulle, skär i bitar, platta ut med mjölad hand och fyll med ca 1 msk fläskblandning. Vik ihop och rulla till bollar.
  5. Koka kroppkakorna i saltat vatten tills de flyter upp (ca 5–8 min).
  6. Servera med lingon och brynt smör – eller stek dem frasiga i smör och olja.

Tradition när den är som allra godast – och ett måste att prova hemma.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar

Få det senaste nyheterna varje vecka

Prenumerera på vårt nyhetsbrev