Vill du spara pengar samtidigt som du minskar matsvinnet och gör miljön en tjänst? Låt köksresterna gro hemma i köket, istället för att köpa nytt. Det är enkelt!
Förena nytta med nöje
De flesta av oss tar vad vi vill ha av grönsaker och örter, och kastar resten. Men att använda det som har växt i eget kök är en tillfredsställelse i sig. Framför allt när det ofta är så enkelt!
Genom att återodla istället för att ständigt köpa nytt kan du dessutom spara både tid och pengar – och vara snäll mot miljön. Här får du tips på vad du kan börja testa redan idag.
Basilika och koriander
Den planta du köper i en liten kruka i affären brukar se lite tanig och ynklig ut efter en tid hemma. För att få den att frodas längre kan du plantera om den direkt i en större kruka, men när stjälkarna blivit trista nedtill är den ingen skön syn.
Klipp av topparna, cirka 5–10 centimeter, och ställ dem i ett glas vatten. Ta bort eventuella blad som riskerar att hamna under vattenytan. När rötter bildats är det dags att plantera om i kruka, och snart har du en ny stor planta att skörda frodiga fina blad från!
Vitlök
När vitlöken börjar skjuta små gröna skott kan den smaka bittert och vara mindre rolig att lägga i maten. Men dra då nytta av de fina skotten istället! De har en mild och fin smak.
Sätt vitlöken, med rotsidan nedåt, i ett glas med vatten, och låt skotten ta fart. Klipp de gröna stänglarna, i salladen, på smörgåsen eller i en sås.
Du kan göra samma sak med gul och röd lök, och använda den blast som växer upp.
Salladslök och purjolök
När du använder salladslök och purjolök, spara de nedersta centimeterna. Sätt dem i vatten, och låt dem växa ut igen, så dröjer det förhoppningsvis innan du måste köpa ny.
Selleri
Spara toppen på selleristjälkarna, sätt i ett glas vatten tills de fått rötter. Plantera i en kruka med jord och låt växa, så kan du fortsätta skörda selleri många månader.
Morot
Det kommer inte att växa ut en ny morot om du petar ned en bit morot i jorden, men däremot växer det upp morotsblast om du placerar moroten i en kopp med vatten ungefär halvvägs upp. Ställ kopplen ljust och vänta en vecka eller två på att få se morotsblasten växa.
Blasten kan du använda som färsk persilja, i soppor, grytor och sallader, eller för att göra en pesto.
Romansallat
Den tjocka delen av stammen längst ned på romansallaten åker ofta direkt ned i soppåsen, men pröva istället att sätta den nedre delen i ett glas med en centimeter vatten och placera på fönsterbrädan. Efter ett par veckor har du nya friska blad att använda. Kanske till en caesarsallad i vårsolen?
Bok choy
Bok choy, ibland även kallad pak choy, säljs ibland i små krukor. Får du tag på en sådan är det bara att plantera om i en större kruka för att ständigt kunna skörda.
Om du köpt en planta utan jord och rötter gör du som med romansallaten. Placera rotstocken i vatten, och ställ på ljus plats. Inom två veckor har nya rötter utvecklats och du kan plantera i jord. Från denna planta kan du sedan fortsätta skörda länge.
Ingefära
Eftersom det i det här fallet är roten du vill skörda är det bra om du ser till att ha en rejäl kruka. Peta ned en bit av ingefäran i lite planteringsjord, eller annan sandblandad jord, men låt roten kika upp lite ovanför ytan.
Växten blir inte fantastiskt vacker, utan mest som en kruka grovt gräs. Men åtta till tio månader efter planteringen kan du skörda din egen ingefära ur krukan.
Sommartid kan du ställa ut krukan. Den tål dock inte frost, så övervintring sker inom hus med växtbelysning.
Champinjoner
Det här är kanske det knepigaste att återodla, men väl värt mödan när det lyckas! Du behöver svamp som har lite rotanlag kvar på botten av foten. Lägg änden i gammal kaffesump som du håller fuktig med hjälp av en spreja med vatten för att hålla den fuktig. Förvara svalt under natten.
Det fungerar inte varje gång, men med lite tur tittar nya små svampar upp inom ett par dagar. Vägrar de, så försök gärna igen med nya svampar. Trägen vinner, och belönas rikligt.