Tillvaron är lite märkligt på många sätt, med ändrade rutiner och nya sätt att umgås. Men våren tuffar på som vanligt och färgerna breder ut sig i naturen, och mat behöver vi fortfarande äta. Ta hand om dig, och njut av de små guldkorn du hittar i vardagen.
Måndag: Färsk gnocchi med tomat, skinka och feta
Färsk gnocchi har ett tuggmotstånd som vissa gillar, andra inte. Om du hör till den senare kategorin kan du servera denna smakrika röra till annan pasta.
Du behöver:
500 g färsk gnocchi
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
400 g tomater
200 g rökt skinka eller bacon
150 g fetaost
1 msk oregano
salt
svartpeppar
Gör så här:
Om du använder bacon, klipp den i bitar, knaperstek bitarna och lägg på hushållspapper så fettet får rinna av.
Värm oljan i en stekpanna. Stek gnocchin med olja och vitlök tills den fått en gyllene färg.
Tärna tomater och eventuellt skinka, och smula fetaosten. Blanda skinka eller bacon med tomater, fetaost och oregano och vänd ned alltsammans i gnocchin. Smaka av med salt och peppar. Servera.
Tisdag: Torsk i äggsås
En klassisk rätt som kanske fallit i glömska i många hem? Det finns förstås skäl till att den blivit en uppskattad klassiker, så vi passar på att påminna om denna goda husmanskost.
Du behöver:
2 ägg
900 g fast potatis
ca 550 g torskfilé
½ tsk salt
5 dl vatten
1 ½ msk fiskfond
1 ½ msk vetemjöl
3 dl mellanmjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
½ kruka persilja
1 citron
Gör så här:
Hårdkoka äggen och spola dem i kallt vatten så de blir enklare att skala sedan. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Rör ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och blanda. Koka upp, och låt koka i cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Koka upp vatten och fiskfond i en vid kastrull. Salta fiskbitarna och sjud dem på svag värme i buljongen i cirka 3 minuter. Ta upp fisken med en hålslev. Lägg dem på ett fat och täck med folie så de håller värmen.
Skala och hacka äggen, finhacka persiljan. Koka upp såsen och vänd försiktigt ned persilja och ägg. Häll såsen över fisken, och servera med kokt potatis och citronklyftor.
Onsdag: Kycklingsallad med quinoa
Quinoa är en näringsbomb, laddad med protein, mineraler och vitaminer. Här serveras den i en kycklingsallad. Kanske har du i ditt kylskåp en överbliven bit broccoli, brieost, en morot eller något annat du kan ta tillvara i salladen istället för att slänga om ett par dagar?
Du behöver:
300 g quinoa
havssalt
400 g kokt eller grillad kyckling
600 g cocktailtomater, gärna i olika former och färger
2 salladslökar
1 kruka koriander
1 frp vattenkrasse
2 tsk olivolja
2 tsk rapsolja
1 citron
svartpeppar
Gör så här:
Koka quinoan i lättsaltat vatten enligt anvisningar på förpackningen. Lägg den därefter i en sil, och rör medan quinoan svalnar.
Riv eller skär kycklingköttet i mindre bitar. Halvera tomaterna, och skär salladslöken i små ringar. Nyp av örterna.
Blanda quinoa med kyckling, tomater, salladslök, örter och oljor. Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och peppar.
Torsdag: Morots- och linssoppa
Denna soppa har fått lite sting av chili och ingefära. Anpassa mängden efter hur mycket hetta du gillar.
Du behöver:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 ½ msk färsk riven ingefära
1 ½ msk curry
2 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflingor
600 g morötter
2 apelsiner
1 ½ l grönsaksbuljong (vatten + tärningar)
4 msk vitvinsvinäger
1 frp krossade tomater à 400 g
1 dl röda linser
havssalt
svartpeppar
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Stek dem mjuka och glansiga i olja, och tillsätt ingefära, curry, gurkmeja och chili.
Skrubba morötterna och skär i tärningar. Lägg tärningarna i en gryta tillsammans med buljongen, saft från apelsinerna, vinäger och krossade tomater. Låt sjuda i cirka 7 minuter.
Mixa soppan och smaka av med salt och peppar. Lägg i linserna och låt soppan koka tills linserna är al dente. Toppa eventuellt med lite hackad persilja, och servera med ett gott bröd tilll.
Fredag: Festlig fläskfilégryta
En smakrik gryta att servera dina kära, uppskattad av såväl stora som små. Här föreslås klyftpotatis som tillbehör, men du kan byta ut det mot pressad potatis, ris, pasta, matvete eller vad du föredrar.
Du behöver:
1 kg potatis
700 g fläskfilé
smör
2 gula lökar
1 stor röd paprika
250 g färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
2 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
ev. lite kinesisk soja
2 dl riven lagrad smakrik ost, gärna västerbottensost
gärna en grönsallad till servering
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba och klyfta potatisen, vänd i olja i en långpanna och tillaga i ugn i cirka 30–40 minuter, tills potatisen är mjuk igenom. Ta ut och salta.
Medan potatisen står i ugnen, putsa och skiva köttet och stek det i smör. Lägg över i en gryta.
Hacka lök, vitlök, champinjoner och paprika och fräs i stekpannan. Lägg över i grytan och rör ned grädde, crème fraiche, fond, senap och tomatpuré. Låt alltsammans puttra lätt i cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite kinesisk soja. Rör ned osten och servera med potatis eller annat valt tillbehör, och gärna en grönsallad.