fbpx
Hem Dryck Prova vårens nya drink: Aperol Sour

Prova vårens nya drink: Aperol Sour

av Maria Starberg

Den fina balansen mellan beska och sötma har gjort Aperol Spritz till mångas favorit bland sommardrinkar de senaste åren. Nu är det dags att ge den en twist, med inspiration från en klassiker. 

Njut av en läskande Aperol Sour

Vårens nya drink är en suverän kombination av populära Aperol Spritz och den klassiska Whiskey Sour. Den smakar extra gott i solskenet, på balkongen eller i trädgården, men om solen vägrar visa sig kan man alltid blunda och låtsas. 

Du behöver:
6 cl Aperol
3 cl citronjuice
1 ½–2 cl sockerlag*
1 liten äggvita
is
1 apelsinskiva

Gör så här:
Fyll ett cocktailglas med is, för att kyla det.

Lägg äggvitan tillsammans med en isbit i en shaker och skaka ordentligt. Fyll på med Aperol, citronjuice, sockerlag och rikligt med is. Skaka väl. 

Häll ut isen ur cocktailglaset, och sila upp drinken. Garnera med en apelsinskiva. 

*Om du inte har sockerlag gör du den enkelt genom att koka upp lika delar vatten och strösocker och röra om tills sockret löst sig. Förvara den i kylskåp. 

För dig som längtar efter Aperol Spritz

Det finns inget som säger att man inte fortfarande kan välja Aperol Spritz, och det är väldigt enkelt att göra: Fyll ett vinglas med is, och fyll på med 1 del sodavatten, 2 delar Aperol och 3 delar sodavatten. Rör om försiktigt och garnera med en apelsinskiva.

Whiskey Sour – klassikern som föddes till sjöss

Den brittiske sjöofficeren Edward Vernon, vid Royal Navy, bestämde på 1700-talet att besättningsmännens romranson skulle blandas med vatten för att undvika skepp fyllda av alltför berusade män. Vernon brukade bära en allvädersrock av materialet grogram, vilket gav honom smeknamnet Old Grog, som kom att ge namn åt den utspädda spriten. 

Samme Vernon sägs ha experimenterat med olika blandningar för att bota besättningens sjösjuka och undernäring. För att undvika att mannarna blev sjuka i skörbjugg förde fartygen med sig stora mängder citrusfrukter, som också landade i spriten, och idén att dricka alkoholen “Sour” föddes. 

Det är väl tveksamt om det är lämpligt att dricka Whiskey Sour för att få i sig tillräckliga mängder c-vitamin för att undvika skörbjugg. Det är nog bättre att dricka den för smakens skull. 

Du behöver:
4 cl whisky
2 cl citronsaft
1 ½ cl sockerlag
1 äggvita
is
1 apelsinskiva eller 1 cocktailbär

Gör så här:
Fyll ett cocktailglas på fot eller ett tumblerglas med is för att kyla det.

Häll whisky, citronsaft, äggvita och sockerlag i en shaker, och skaka ordentligt. Fyll på med is och skaka igen. 

Häll ut isen ur glaset och sila upp drinken. Garnera eventuellt med en apelsinskiva eller ett cocktailbär. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar