Hem Vegetariskt 10 vegetariska favoriter till grillen

10 vegetariska favoriter till grillen

av Maria Starberg

Halloumiburgare i alla ära, men det finns mycket mer vegetariskt att prova från grillen. Här kommer några förslag på saker du kan testa nu när grillvädret börjar dyka upp. 

Rosmarindoftande rödbetspaket med fetaost

Du behöver:
10 rödbetor
1 msk olivolja
några kvistar färsk rosmarin
150 g fetaost

Gör så här:
Skala rödbetorna och skär i klyftor, och lägg i 4 aluminiumfoliepaket med olja och rosmarin. Låt paketen ligga på grillen i cirka 15 minuter, eller tills betorna börjar bli mjuka. Smula fetaosten och lägg ned i paketen de sista 5 minuterna. 

Grillade tomathalvor med krutonger och basilikamajo

Ett läckert tillbehör som passar till det mesta. Majonnäsen förbereder du en stund innan, hemgjorda krutonger blir godast men det går bra med köpta också. 

Du behöver:
4 kvisttomater
2 dl krutonger
20 basilikablad

Till basilikamajo:
½ kruka basilika
2 ½ dl varmpressad rapsolja
2 msk olivolja
2 äggulor
½ msk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
½ tsk salt

Gör så här:
Mixa basilikan, både blad och stjälkar, med oljan till en relativt jämn grön olja. 

Vispa äggulorna med senap och vinäger i en torr, ren bunke. Häll i basilikaoljan i en tunn stråle medan du vispar, så det blir till en krämig majonnäs. Smaka av den med lite salt. 

Dela kvisttomaterna i halvor, och grilla dem med snittytan nedåt tills de blir fint randiga. Vänd och grilla från andra sidan, tills de är mjuka men med lite tuggmotstånd i mitten. 

Servera tomaterna med majonnäsen, toppade med krutonger och hela basilkablad. 

Parmesangratinerade auberginebiffar

Den här rätten brukar uppskattas även av personer som vanligen inte gillar aubergine. 

Du behöver:
1 aubergine
salt
50 g finriven parmesan
2 ägg
svartpeppar

Gör så här: 
Skär auberginen i tjocka skivor. Salta rejält på båda sidor och låt ligga minst en halvtimme för att låta saltet dra ur vätska. Det gör auberginen fastare i konsistensen. Torka aubergineskivorna torra. 

Blanda ost och ägg, och pensla på auberginen. Peppra ordentligt. Grilla på båda sidor, inte över direkt glöd. Servera gärna med en kall yoghurtsås och eventuellt lite grovhackad bladpersilja

Sparrispotatis med gräddfil och dill

Sparrispotatisar är långsmala, som om naturen bestämt sig för att härma pommes frites. Den här potatisen är god att äta som den är, eller som tillbehör till något annat. 

Du behöver: 
1,2 kg sparrispotatis
olja
salt
svartpeppar
1 ½ dl gräddfil
1 kruka dill

Gör så här:
Skrubba potatisen och koka den nästan mjuk i lättsaltat vatten, 8–10 minuter. Låt rinna av och skär i skivor på längden. Hetta upp en grillpanna med olja och stek potatisskivorna tills de får färg och blir spröda på båda sidor. Krydda med salt och peppar. Lägg upp i en skål, ringla över gräddfil, krydda med mer salt och peppar och strö över hackad dill.

Chèvrefylld paprika

Paprikahalvor är perfekta behållare att fylla med något gott – här chèvre och honung. Snabbt och enkelt. 

Du behöver:
2 röda paprikor
250 g chèvre
2 msk honung

Gör så här:
Dela paprikorna på längden, och kärna ur dem men låt skaftet sitta kvar. Skär osten i fyra skivor och lägg en i varje paprikahalva. Ringla över lite honung och grilla på indirekt värme under lock i cirka 10 minuter, tills osten smält och paprikan mjuknat något. 

Spetskål barbeque

En söt barbequesås gör spetskålen härligt karamellig. 

Du behöver:
1 spetskål à ca 400 g
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm peppar
1 dl söt barbequesås

Gör så här:
Dela spetskålen i 4 klyftor. Pensla dem med olja och krydda runt om med salt och peppar. 

Grilla kålen på indirekt värme under lock tills den känns mjuk. Vänd den då och då. Mot slutet, pensla kålklyftorna i omgångar med barbequesåsen. Passa noga så att det inte bränns. 

Kronärtskocksbottnar med kryddsmör

Perfekt smakrikt tillbehör som passar till mycket. Gör gärna dubbel sats, för det är lätt att vilja ha mer. 

Du behöver:
1 burk inlagda kronärtskocksbottnar à 390 g
50 g rumsvarmt smör
½ finhackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk hackad bladpersilja
½ tsk flingsalt

Gör så här:
Spola av kronärtskocksbottnarna i sil eller durkslag och låt rinna av ordentligt. 

Rör ihop smöret med chili, vitlök, persilja och flingsalt. 

Lägg ut varje kronärtskocksbotten på ett rejält ark dubbelvikt ugnsfolie. Fördela smöret i klickar på bottnarna och vik ihop paketen noga. Grilla i 10–15 minuter. 

Grillad purjo med citron, feta, mynta och orientalisk sås

Skhug är en sås från mellanöstern som passar prima till purjolök. Får du sås över så håller den 2–3 veckor i kylskåp. Den används ofta till falafel och shawarma, men kan också ge lite sting till en köttbit. 

Du behöver:
2 medelstora purjolökar
½ citron
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 krm salt
ugnsfolie

Till grillad citron:
1 citron
olivolja till grillgallret

Till skhug:
½ tsk svartpeppar
1 tsk kardemumma
1 tsk kumminfrön
2 krukor koriander
1 kruka persilja
4 vitlöksklyftor
3 röda chilifrukter
1 lime, saften av
1 ¼ dl olivolja
1 tsk havssalt

Till servering:
2 krukor färsk mynta
75 g fetaost
4 skivor gott surdegsbröd

Gör så här:
Börja med såsen. Rosta svartpeppar, kummin och kardemummafrön i en het stekpanna tills de börjar dofta. Mortla dem sedan till ett fint pulver och lägg i matberedare. 

Skala och grovhacka vitlöken och lägg i. Skölj chilin och skär bort skaftet. Grovhacka chilin och lägg den i matberedaren tillsammans med koriander och persilja. Mixa till en ganska jämn massa. Chilin kommer fortfarande synas som frön och små röda bitar. 

Tillsätt olivolja, limejuice och salt. Låt vila minst 10 minuter så smakerna får gifta sig, men du kan också förbereda den här såsen dagar innan och förvara i kylskåp. 

Ta eventuellt bort de yttersta bladen på purjon om de är grova. Dela den på längden. Behåll roten, så den hänger ihop, men skär bort rottrådarna. Skölj purjolöken noga. 

Pressa citron och blanda med honung, olivolja och salt till en dressing. Lägg purjon på aluminiumfolie och pensla över dressingen. Grilla på indirekt värme tills purjon blir mjuk. 

Olja in grillgallret med olivolja. Skär citronen i halvor och lägg på grillen. Ta ut purjon ur folien och grilla den samtidigt, cirka 4–5 minuter. Vänd purjon ett par gånger under grillningen. 

Lägg upp purjon på ett fat. Ringla över skhug, strö över fetaost och brödet i bitar. Pressa över de grillade citronhalvorna.

Grillade nektariner

Även efterrätter kan komma från grillen, och den här är lagom söt för att uppskattas av de flesta. 

Du behöver:
6 biscotti, italienska mandelskorpor
250 g cottage cheese
½ dl hackad choklad, ljus eller mörk som du behagar
4 nektariner
2 msk flytande honung

Gör så här:
Krossa skorporna och blanda dem med cottage cheese och choklad. 

Dela och kärna ur nektarinerna, och grilla dem i 3–5 minuter. Ringla honung över nektarinerna, och servera dem tillsammans med röran. 

Melon- och jordgubbsspett med mangoglass

Fruktigt och fräscht spett, med en likaledes fräsch och snabblagad mangoglass. 

Du behöver:
500 g vattenmelon
rapsolja
2 msk hackad mynta
12 hela myntablad
18 stora jordgubbar

Till mangoglass:
1 lime
1 frp fryst mango à 250 g
1 msk turkisk yoghurt

Gör så här:
Skär melonen i 3 cm tjocka skivor och skär bort skalet. Pensla med olja. Grilla på het grill, 3–4 minuter på varje sida. Låt svalna. 

Skölj limen och riv skalet. Blanda det med hackad mynta. Skär melonen i cirka 3 x 3 cm stora kuber. Varva melon, myntablad och jordgubbar på spett, och strö över lime- och myntablandningen. 

Skölj limen till glassen och riv skalet. Lägg den frysta mangon i en matberedare tillsammans med yoghurt och limeskal. Mixa till en slät glass. Servera genast tillsammans med spetten.

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar