fbpx
Hem Miljö Äta mer ekologiskt? För och nackdelar med att byta till en ekologisk kost!

Äta mer ekologiskt? För och nackdelar med att byta till en ekologisk kost!

av Redaktionen

Har du hört att ekologisk mat är nyttigt att äta och bra för miljön? Då kanske du också skulle vara intresserad av att byta helt till ekologiska livsmedel. Men du kanske fortfarande är osäker på om du vill göra det. Att ändra sina matvanor kan vara en hel livsstilsförändring. För att hjälpa dig ta rätt beslut kommer här lite för och nackdelar med att äta ekologisk mat.  

Det som talar för att äta mer ekologiskt är hälsofördelarna. Ekologisk mat skiljer sig från många av de andra livsmedel som finns till försäljning idag eftersom de inte är gjorda med kemikalier eller andra tillsatser (varav vissa kan vara rent av skadligt för våra kroppar) Ekologisk mat ska vara hundra procent naturligt. Hur ska du då veta om det du köper verkligen är ekologiskt? Jo, i Sverige måste alla som vill märka sina livsmedel som ekologiska certifieras och kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan.

En annan fördel med att äta ekologiskt är att det är idealiskt för människor i alla åldrar. Det är därför något som passar för hela familjen. De är alltså designade och tillverkade för alla åldersgrupper. Det finns tillexempel många företag som specialiserar sig på att sälja ekologiska livsmedel för spädbarn och småbarn.  

Det är också viktigt att komma ihåg att ekologisk mat inte bara behöver vara grönsaker, frukt, nötter och bär – som nog de flesta av oss förknippar det med. Det går att äta ”onyttigt” även om du byter till ekologisk kost. Det finns både snacks som exempelvis choklad och godis, drycker och andra sötsaker som är ekologiska.

Ytterligare en fördel är att du bidrar till att hjälpa miljön. Genom att du handlar ekologiskt stödjer du exempelvis de bönder och lantbrukare som valt att odla ekologiskt. Det är mer kostsamt och tidskrävande att odla ekologiskt men betydligt bättre för miljön. Om fler väljer ekologiskt i livsmedelsbutikerna hjälper vi på så sätt till att eliminera antalet bekämpningsmedel och andra potentiellt skadliga kemikalier som släpps ut i vår natur. Många lantbrukare runt om i Sverige är tveksamma till ekologisk odling och en del väljer att sluta helt på grund av ekonomiska skäl. Den leder till lägre produktion än vanlig konventionell odling.

Även om det finns många fördelar med att handla och äta ekologiskt är det viktigt att belysa den största nackdelen med det. Det är oftast är mycket dyrare. Men du behöver inte välja att handla allt ekologiskt utan en idé är att köpa både. Många anser också att urvalet av ekologiska livsmedel jämfört med konventionella är mycket sämre. Ett tips är att leta efter speciella hälsokostbutiker som enbart säljer ekologiskt och även leta efter återförsäljare på internet. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar