fbpx
Hem Hälsa 12 olika typer av livsmedel som är bra för Dig!

12 olika typer av livsmedel som är bra för Dig!

av Redaktionen

Du har kanske hört uttrycket ”Du är vad du äter!” Och visst kan man väl hålla med om det? Här kommer därför 12 olika livsmedel som är bra att äta regelbundet – alla har sina egna unika hälsofördelar och är bra för både kropp och själ!  

1. Mandlar och andra nötter – Nötter är en stor källa till bra fetter! Mandlar är berikade med bland annat magnesium och järn och innehåller massvis med E-vitamin som stärker ditt immunförsvar.

2. Bönor och baljväxter (som exempelvis kikärtor, sojabönor, linser, haricots verts) –Är en stor källa till fiber och protein. Fiber får din mage att må bra och protein är essentiellt för att din kropp ska kunna bygga upp celler och bilda enzymer. Enzymer används bland annat av ditt immunförsvar för att angripa olika slags gifter.

3. Spenat och andra gröna grönsaker – En stor källa till bland annat antioxidanter. Spenat innehåller mycket A-vitamin som hjälper dig stärka ditt immunförsvar och öka upptagningsförmågan av järn! 

4. Lågfettiga mejeriprodukter – Innehåller kalcium och protein. Kalcium är livsnödvändigt för din kropp då det behövs för att kunna reparera dina ben i kroppen och dina tänder! Kalcium bidrar alltså till att bibehålla en normal benstomme.

5. Havregryn – Du kan göra mycket med havregryn, det mest klassiska är nog havregrynsgröt! Havregrynsgröt är både enkelt att laga och billigt. Havregryn är en stor källa till fiber och protein!

6. Ägg – Äggulan ger dig en riktig mineralboost då den är berikad med både Vitamin A, E och D. D-vitamin är ett vitamin som vi riskerar att få för lite av. En orsak är att solen inte lyser lika starkt och ofta på vinterhalvåret här i Sverige. Vissa kan därför behöva tillskott av detta. Äggets vita innehåller massor av protein!

7. Kalkon och annat magert kött – Om du vill få i dit protein via kött är kalkon ett bra substitut i stället för rött kött. Rött kött kan faktiskt orsaka cancer och andra sjukdomar! 

8. Osaltat jordnötssmör! Detta kan inkluderas i punkt 1 men jordnötssmör är ett lätt sätt att få i sig nötter snabbt och är även enkelt att bre på bröd, bananer eller kanske en selleri. Det är även bra för barn att äta då barn har lätt att sätta i halsen.

9. Olivolja – innehåller mycket bra fetter och antioxidanter. Vissa menar att olivolja bidrar till att minska risken för hjärt och kärlsjukdomar! Ringla på din pasta eller varför inte göra en vinägrett att ha på din sallad.

10. Fullkornsbröd  – Bröd är väldigt gott och fullkornsbröd är oftast mer mättande en vanligt vitt bröd. Fullkornsprodukter är rika på järn, kalium, magnesium och folsyra. Viktiga ämnen för att förebygga olika typer av sjukdomar! 

11. Frukt, frukt och frukt – Vad finns det inte att gilla? Det finns så många frukter att välja på, alla berikade med olika typer av vitaminer och mineraler som är nödvändiga för din kropp.

12. Hallon och andra bär – fyllda med antioxidanter som hämmar de fria radikalerna i kroppen (skadliga ämnen som bildas i kroppen som är farligt för din hälsa)

Alla 12 ovannämnda livsmedel har ett högt näringsvärde och det kan vara bra att låta i alla fall några av dem ingå i dina måltider eller mellanmål.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar